28 Ιαν 2013

Τοποθέτηση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο 28/1/2013

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Τοποθέτηση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο 28/1/2013

-1. Στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη (17/1/2011) είχαμε ακούσει μεγάλα λόγια για «νέα αρχιτεκτονική του Καλλικράτη» και «επαναθεμελίωση της ΤΑ» με Περιφερειακά Συμβούλια = Τοπικές Κυβερνήσεις και Περιφερειάρχες = μικρούς Πρωθυπουργούς! Σήμερα φτάσαμε στη μείωση 60% των λειτουργικών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), μείωση 90% των επενδυτικών ΚΑΠ (μας χρωστάει το κράτος 15 εκατ. Ευρώ), στον ουσιαστικό μηδενισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στον βαθύτερα αντιλαϊκό προσανατολισμό του ΕΣΠΑ στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και των ιδιωτικοποιήσεων (για «προίκα» στους ιδιώτες που θα αρπάξουν τα λιμάνια Κατακόλου και Πάτρας, τα εργοστάσια σκουπιδιών, το νερό του Ερυμάνθου και του Πηνειού, το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, τον Καϊάφα και το Κουνουπέλι, επιδοτήσεις σε μεγάλα ιδιωτικά φωτοβολταϊκά και ενεργειακά πάρκα κ.α.).
-2. Η παλιά κριτική των Δημάρχων στο κεντρικό κράτος έλεγε: «Μας δίνετε αρμοδιότητες χωρίς όμως αντίστοιχη μεταφορά πόρων». Με τον Καλλικράτη και με τα Μνημόνια έχουμε μεταφορά αρμοδιοτήτων με μεγάλη αφαίρεση πόρων! Παραδείγματα: Η απαράδεκτη ανάληψη από την Περιφέρεια των χρεών των τριών Νομαρχιών (Αιτωλ/νίας, Αχαΐας, Ηλείας) ύψους 35 εκατ. Ευρώ. Η κλοπή του ταμείου Μολυβιάτη για τους πυροπαθείς της Ηλείας (118 εκατ. Ευρώ). Η πρόσθετη μείωση 20% του επενδυτικού σκέλους των ΚΑΠ για την συντήρηση από την Περιφέρεια του «καρόδρομου» - εθνικού οδικού δικτύου! Η επιστροφή της μεταφοράς των μαθητών, του σχετικού κόστους και των χρεών από τους Δήμους στην Περιφέρεια, για να κυνηγάνε εμάς τα ΚΤΕΛ! Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στον ακρωτηριασμένο «ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» της Περιφέρειας (130 εκατ. Ευρώ) που είναι σχεδόν μισός από τον αντίστοιχο που είχαν πριν οι τρείς Νομαρχίες (215 εκατ. Ευρώ). Στην πράξη σημαίνει πλήρη κατάργηση των υπολειμμάτων του τοπικού «κράτους πρόνοιας»!
-3. Για μια ακόμη χρονιά εγκαταλείφθηκαν οι πληγέντες από καταστροφές στην τύχη τους (πυροπαθείς, σεισμόπληκτοι, πλημμυροπαθείς κ.α.). Χτυπήθηκαν και συρρικνώθηκαν οι βασικές κοινωνικές υποδομές με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και νοσοκομείων, με κατάργηση και διάλυση Υπηρεσιών και Οργανισμών (ΟΕΚ, ΟΕΕ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΤΑΣ για σεισμόπληκτους, Δημόσια ΚΤΕΟ κ.α.) σε όφελος ιδιωτικών και ιδιοτελών συμφερόντων. Οι απολύσεις Υπαλλήλων σε ΟΤΑ και Δημόσιο, διογκώνουν την εφιαλτική ανεργία. Που δεν μπορεί να συγκαλυφθεί με τα δήθεν προγράμματα «κοινωνικής εργασίας» και τις ΜΚΟ, με την 5μηνη «ανακύκλωση» των ανέργων και την προώθηση της ελαστικής εργασίας στους Δήμους.
-4. Μεγάλη είναι η οπισθοδρόμηση στις αναπτυξιακές υποδομές της Περιφέρειας: Καταργήθηκε το τραίνο, το πιο ασφαλές και φιλικότερο στο περιβάλλον μεταφορικό μέσο. Η Ολυμπία Οδός έγινε Πατρινή Οδός (Κορίνθου – Πατρών). Καθυστερεί η Ιόνια Οδός. Διαιωνίζεται η αθλιότητα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Το «πολιτικό αεροδρόμιο» Ανδραβίδας, μετά τον βομβαρδισμό της Λιβύης, «αεροβατεί», η περιβόητη «διασύνδεση» των μεταφορών «καρκινοβατεί», η κοροϊδία των αρμοδίων «καλά κρατεί»!
-5. Συμπέρασμα: Με τον Καλλικράτη και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίπλα και μαζί με την διορισμένη κρατική Υπερπεριφέρεια – αποκεντρωμένο κρατικό κηδεμόνα, δημιουργήθηκε στην Πάτρα ένα υδροκέφαλο τέρας – τοπικό υπερκράτος, υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, αποκρουστικό. Που συγκέντρωσε στην Πάτρα όλα τα όργανα, υπηρεσίες, αποφάσεις και εξουσίες. Που όξυνε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος της Ηλείας και της Αιτωλ/νίας, σε βάρος όλων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών.
Στα δυο χρόνια της εφαρμογής του αποδείχτηκε ότι ο Καλλικράτης: Δεν ρυθμίζει απλώς την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό, το περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο του Κράτους. Αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής του Μνημονίου, ανατροπής της σχέσης κεφαλαίου – εργασίας στο επίπεδο αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης και της ΕΕ σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος. Αποτελεί, επίσης, μέσο εναρμόνισης με το πολιτικό – θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ (Ευρωπαϊκός Χάρτης της ΤΑ, αποφάσεις Λισσαβόνας κ.α.) Δεν αποτελεί, επομένως, πεδίο διεκδίκησης φιλολαϊκών και δημοκρατικών βελτιώσεων. Γι’ αυτό, εμείς, η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» αγωνιζόμαστε, μαζί με τους εργαζομένους και τη νεολαία, για την ανατροπή του!

28/1/2013                  Δημήτρης Δεσύλλας                          Περιφερειακός Σύμβουλος

17 Ιαν 2013

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.)

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Α.Π. 42/17-1-2013

Π     ΠΡΟΣ:  Γραμματεία Περιφερειακού Συμβουλίου
(Π                  Πρόεδρο Π.Σ. κ. Κ. Καρπέτα
Πε                 Περιφερειάρχη κ. Απ. Κατσιφάρα

ΘΕΜΑ: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.)

Την ώρα που η μαύρη (ανασφάλιστη) εργασία έφτασε στο 40% και η ανεργία στο 30% το Υπουργείο «Εργασίας» καταργεί και συγχωνεύει υπηρεσίες και τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στην Ηλεία, στο Αγρίνιο, στη Λευκάδα, στην Άρτα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Δίνει τη «χαριστική βολή» στη στοιχειώδη υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των κανόνων και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Επιβάλει την εργασιακή Μνημονιακή ζούγκλα, σε όφελος των εργοδοτών και σε βάρος των υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε., του συνόλου των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος.
Εξωφρενική είναι η περίπτωση της κατάργησης του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ηλείας (συγχωνεύεται με αυτό της Αχαΐας). Τμήμα το οποίο, με μόλις τρείς (3) επιθεωρητές (!), επί 12 συναπτά έτη, είναι το κορυφαίο σε όλη τη χώρα: με ποιοτική και ποσοτική απόδοση 200% επί των Ελεγκτικών στόχων, με 3644 ελέγχους κατά την 6ετία 2007-2012, με έξοδα μάλιστα των ίδιων των ελεγκτών (!), με υποδειγματική υπεράσπιση των εργαζομένων της Ηλείας από τις αυθαιρεσίες και παρανομίες των εργοδοτών (με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις χωρίς εξαιρέσεις, μηνύσεις, επιβολή προστίμων, δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων κ.α.).
Ύστερα απ’ όλα αυτά, εκ μέρους της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» και με βάση το άρθρο 16, παράγραφος 1, του Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Σ.,
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για να ματαιωθεί η κατάργηση – συγχώνευση των Υπηρεσιών και Τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) που αποτελεί νέα, «ευγενή χορηγία» της συγκυβέρνησης στην εργοδοτική υπερεκμετάλλευση – ασυδοσία;

17    17/1/2013                                                                                        Δημήτρης Δεσύλλας
Πε                                                                                                       Περιφερειακός Σύμβουλος