30 Ιαν 2014

ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Oι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, που συμπίπτουν και με τις Ευρωεκλογές, αποτελούν κρίσιμη και συνολική πολιτική μάχη με τεράστια σημασία.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οι κυρίαρχοι αστικοί κύκλοι επιδιώκουν : Να περιορίσουν, παραχαράξουν και ακυρώσουν την αναμενόμενη βαριά και μαζική πολιτική καταδίκη τους. Να διασώσουν τους τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους τους και τα κυκλώματα του τοπικού κεφαλαίου. Να διευρύνουν τις πολιτικές συμμαχίες συναίνεσης, συνδιαχείρισης και υποταγής. Να ενσωματώσουν βαθύτερα τη διαχειριστική και ρεφορμιστική Αριστερά! Να χτυπήσουν και περιθωριοποιήσουν την αντικαπιταλιστική, αντιδιαχειριστική, Επαναστατική Αριστερά.
Η «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» δίνει ξανά τη μάχη των περιφερειακών εκλογών, με συνολικό αντικυβερνητικό, αντιΕΕ, αντιδιαχειριστικό και αντικαπιταλιστικό πολιτικό περιεχόμενο, ενάντια στο κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους του. Καλούμε σε πολιτική μετωπική συσπείρωση και συμπόρευση όλες τις δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ και αντιδιαχειριστικής Αριστεράς, τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Κινήματος, όλους τους αγωνιστές που διαφοροποιούνται από τη διαχειριστική και ρεφορμιστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ). Όλους όσοι συμφωνούν με τους εξής πέντε (5) βασικούς πολιτικούς στόχους:
  • Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου στις Περιφέρειες, στους Δήμους και στην κοινωνία και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.
  • Για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας με παύση πληρωμών, διαγραφή του τοκογλυφικού – ιμπεριαλιστικού χρέους, με κατάργηση Μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων.
  • Κατάργηση του Καλλικράτη, πάλη ενάντια στο τοπικό κράτος, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για θεσμούς λαϊκής οργάνωσης – δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κ.ά.). Πάλη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο.
  • Αγώνας ενάντια στο τοπικό κεφάλαιο, στην ανταποδοτικότητα – ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και Περιφερειών.
  • Πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, άρνηση και ανυπακοή στις δεσμεύσεις και οδηγίες της, σε σύνδεση με τη συνολική πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από Ευρώ και ΕΕ.
Στις εκλογές του Μαΐου οι συνδυασμοί «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» και «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ», θα συμμετάσχουν αυτόνομοι, ενισχυμένοι και διευρυμένοι. Για να παλέψουν από καλύτερες θέσεις, μέσα και έξω από το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο για τα συμφέροντα των εργαζομένων, της πόλης και του χωριού. Με την εκλογική μας παρέμβαση θέλουμε να συμβάλουμε στην καταδίκη, ήττα και συντριβή του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς – φασιστικής εφεδρείας τους (με όποιο όνομα και αν εμφανιστεί), στη συνολική καταδίκη της ΕΕ, σε αποτελεσματικούς και νικηφόρους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στην ενίσχυση του μετώπου της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ, ανατρεπτικής Αριστεράς.

30/1/2014 Δημήτρης Δεσύλλας
Περιφερειακός Σύμβουλος

ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΜΑΡΑΙΙΚΑ ΜΑΝΟΛΑΔΑΣ

Η επιχείρηση Σαμαροκτονία εξελίσσεται  στο όνομα της προστασίας του δασικού περιβάλλοντος με σημαιοφόρο και συμπρωταγωνιστή την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ)  . O οικισμός Σαμαραίϊκα αποτελεί μία από τις τρείς όμορες  προς το δάσος οικιστικές οντότητες της Μανολάδας που προέκυψαν από την μαζική κάθοδο Βυτιναίων  Γορτύνιων κτηνοτρόφων γύρω στο 1835 που όλοι τους από το 1880 και μετά εγκαταστάθηκαν μόνιμα  σε αυτούς.
 Παρόλα αυτά,  σύμφωνα με τις  δικαστικές αγωγές και την εκστρατεία στον τύπο  της ΟΙΚΙΠΑ,  οι Σαμαραίοι δεν δικαιούνται ούτε  μια σπιθαμή γης!
.
Ο  περιβαλλοντικός  διωγμός του δασοπαρόχθιου πληθυσμού υποστηρίζεται δημόσια με νοσηρά  φαινόμενα  ισοπεδωτικής αναγωγής  ατομικών παραβατικών πράξεων σε συλλογική ευθύνη και απαιτήσεις συλλογικής τιμωρίας!! Συνοδεύεται με φαινόμενα δημοσιογραφικής διαπόμπευσης,  και διέγερσης αυτόματων κοινωνικών αντανακλαστικών. Ένας τέτοιος οικολογικός «πολιτισμός» με όση δόση περιβαλλοντικής πλειοδοσίας και αν συνοδευτεί, είναι όψη της δασοκτόνας πολιτικής και ταυτόχρονα απόπειρα ξεπλύματός της σε εύκολους στόχους.

Παρά την αχαλίνωτη δημαγωγία περί <<καταπατήσεων τεράστιων εκτάσεων>> η διαφορά των καλιεργούμενων εκτάσεων  τα τελευταία  54 χρόνια είναι  μόνο  30 στρέμματα!!. Μετά από απόρριψη το 1960 των προσωρινών μέτρων του ΟΔΕΠ για αποβολή των Σαμαραίων, αυτός το 1962 οριοθέτησε  745 στρέμματα  καλλιεργημένες εκτάσεις  από το διακατεχόμενο δάσος σύμφωνα με το  αντίστοιχο τοπογραφικό του. Σύμφωνα με το τοπογραφικό του κτηματολογίου Μανολάδος οι εκτάσεις σήμερα καταλαμβάνουν επιφάνεια 767.5 στρέμματα.

 Ουσιαστικό μέρος της όλης επιχείρησης αποτελεί  η  απόπειρα για  βίαιη διοικητική ένταξη του οικισμού των Σαμαραίϊκων στην  πρώην κοινότητα Μετοχίου Αχαΐας.

Το σκάνδαλο με τα επιχειρούμενα όρια ξεπερνάει τα Σαμαραίϊκα. Με πρωταγωνιστικό ρόλο και συμμετοχή της ΟΙΚΙΠΑ που αυτοαναγορεύτηκε σε ανώτατη κρατική αρχή ορίων έγινει   απόπειρα να μπουν και παλούκια  στο έδαφος σύμφωνα με τα όρια των απαράδεκτων  διεκδικήσεων της μονής Μ. Σπηλαίου από το 1923 απέναντι σε ιδιωτικές, κοινοτικές και δημόσιες εποικιστικές εκτάσεις. 

Με την οριογραμμή που υποστηρίζουν μεταφέρουν στην ιδιοκτησία της μονής   εκτός από τα Σαμαραίϊκα   και τις  εκτάσεις που το Υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε το 1924 στην  κοινότητα  Μανολάδας για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στον συνοικισμό τότε και μετέπειτα κοινότητα Νέας  Μανολαδας!

Με τα παραπάνω δεδομένα  το πρόβλημα Σαμαραίϊκα  από διοικητική  << υφαλοκρηπίδα  >> των Νομών Ηλείας και Αχαΐας με την  απόπειρα διωγμού και εξορίας των κατοίκων, μετατρέπεται  σε ιδιότυπο Βατοπέδιο εκκλησιαστικών και άλλων αντιλαϊκών σχεδίων και συμφερόντων με την ταμπέλα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το γεγονός ότι οι κάτοικοι ανέκαθεν εγγράφονται, βαπτίζονται, πηγαίνουν σχολείο, ψηφίζουν , παντρεύονται , πουλάνε, αγοράζουν, σηκώνουν ανάσταση και θάβονται στη Μανολάδα τουλάχιστον από το 1900, όλα αυτά αποτελούν << ψιλά γράμματα>>  μπροστά στα «ιερά και τα όσια» των ορίων  της  Καλογεροκρατίας - «Οικολογίας».

Ύστερα απ’ όλα αυτά Απαιτούμε από τον ΓΓ της αποκεντρωμένης Περιφέρειας :
Να εναρμονίσει άμεσα τις αρμοδιότητες των δασικών υπηρεσιών σύμφωνα με τα διοικητικά όρια όπως αποτυπώθηκαν από την τεχνική επιτροπή που όρισε προκάτοχός του ,  με την υιοθέτηση της μοναδικής πρότασης που ετέθη επί του εδάφους.

 Να  ξαναμπούν,  εδώ και τώρα, τα τσιμενοπάλουκα  στην ίδια ακριβώς θέση που είχαν μπει  το 1962. Τα  έβγαλε επί χούντας ο ΟΔΕΠ για να ξεκινήσει ένα νέο γύρο δικών απέναντι στους κατοίκους, συνέχεια των οποίων είναι οι σημερινές διώξεις.

 Επειδή οι εκτάσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Κτηματολογίου Μανολάδας στο οποίο είναι εγγεγραμμένες, να σταματήσει η υπονόμευσή του. Ζητήματα που αφορούν τον χαρακτήρα τους να αντιμετωπιστούν στα πλαίσιά του, στην επικείμενη ανάρτηση δασικών χαρτών με τα ίδια ακριβώς κριτήρια όπως και οι υπόλοιπες όμορες με το δάσος εκτάσεις του κτηματολογίου Μανολάδας.  Εως τότε να μην επιτραπεί καμία μεταβολή των χρήσεων γής.

 Τέλος το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των χρήσεων γης των χιλιάδων στρεμμάτων αντίστοιχων εκτάσεων ολόκληρου του παλιού κτήματος  Μανωλάδας, από Άραξο μέχρι Κοτύχι, δεν λύνεται  με εχθρικές ενέργειες απέναντι σε φτωχομεσαίους αγρότες. Αντίθετα θα λυθεί με προνομιακή χρηματοδότηση  και τεχνική στήριξη τους από το κράτος για καλλιέργειες και μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον, αξιοποιώντας τον θησαυρό του μικροκλίματος αυτών των περιοχών. Σε αυτή την κατεύθυνση  εμείς δίνουμε την μάχη.

«ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»