1η Μάη μέρα απεργίας και αγώνα ενάντια σε κεφάλαιο – κυβέρνηση – ΕΕ




1η Μάη μέρα απεργίας και αγώνα ενάντια σε κεφάλαιο – κυβέρνηση – ΕΕ

Τα δικαιώματά των εργαζομένων δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη του κεφαλαίου!

Η 1η Μάη είναι η ημέρα σύμβολο του εργατικού κινήματος και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Το Μάη του 1886, στο Σικάγο η εργατική τάξη έχυσε το αίμα της διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η φετινή πρωτομαγιά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς η πανδημία του κορονοϊού σφραγίζει τις εξελίξεις παγκοσμίως και στη χώρα μας. Στο όνομα της πανδημίας παίρνονται διαρκώς μέτρα που πλήττουν για άλλη μια φορά το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα, συνολικά τη θέση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για να διασφαλίσει κέρδη για το κεφάλαιο. Με διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου επιβάλλει σειρά αντεργατικών μέτρων: μονομερή αναστολή των συμβάσεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τήλε-εργασία, εκ περιτροπής εργασία, συνέχιση των απολύσεων παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, αναβολή καταβολής δώρου Πάσχα, απαγόρευση απεργιών κ.α.

Παράλληλα μοιράζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο. 11 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για διαφημίσεις σχετικά με την πανδημία (που θα έπρεπε να μεταδίδουν δωρεάν) και άλλα 23 εκατομμύρια χάρισμα από τις δόσεις για τις άδειες των καναλιών. 30 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές για τη χρήση των ΜΕΘ σε τιμή διπλάσια της ισχύουσας, αντί για επίταξη. Στους επιχειρηματίες των ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ 84 εκατομμύρια για «επανεκπαίδευση» των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων έναντι των voucher παρωδία των 600 ευρώ, αντί για διασφάλιση του εισοδήματος τους, και έπειτα κατάργηση του προγράμματος μετά την δημόσια κατακραυγή.

Η πάλη για τα λαϊκά, εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Αγωνιζόμαστε τώρα!

Μέσα από την πανδημία κατέρρευσαν και μία σειρά από ιδεολογήματα που διχάζουν τις κοινωνίες σε όφελος της άρχουσας τάξης. Αναδείχθηκε η τεράστια σημασία ενός αποκλειστικά δημόσιου, υψηλού επιπέδου συστήματος υγείας. Ένα σύστημα υγείας που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα των μνημονίων, υποβάθμισαν και υπονόμευσαν συστηματικά. Έγινε πιο φανερό ότι δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον όσο ο νόμος του κέρδους καταστρέφει τη φύση και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν αναλώσιμους.
Αποδείχθηκε άλλη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ενότητα» για την εκμετάλλευση και καταλήστευση των λαών της Ευρώπης. Φάνηκε ότι κανένα «κλειστό» σύνορο δεν εμποδίζει την καταστροφή, αντίθετα ότι χρειάζεται διεθνής αλληλεγγύη και συνεργασία των λαών.

Φάνηκε όμως ακόμα περισσότερο ότι η εργατική τάξη είναι εκείνη που κρατά όρθια την κοινωνία. Την επιβίωση της κοινωνίας της διασφαλίζουν οι εργαζόμενοι στην υγεία, στην παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων, στις μεταφορές και τη διανομή και σε πόσους άλλους κλάδους. διασφαλίζουν την. Σε αυτούς ανήκει ο παραγόμενος πλούτος, το παρόν και το μέλλον και πρέπει να τα διεκδικήσουν τώρα! Δεν θα «λογαριαστούμε μετά», αγωνιζόμαστε τώρα για τα υγειονομικά, εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού και της νεολαίας. Δεν περιμένουμε καμία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες βρίσκονται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και την εργοδοσία.

Στηρίζουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις  στην Δυτική Ελλάδα:

• Πάτρα, 10:30, Πλατεία Όλγας.
• Αγρίνιο, 10:30, Πλατεία Δημάδη.

*στις συγκεντρώσεις θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αποστάσεις κλπ).


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα