2η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας (17-1-11) «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ» Ομιλία του Περιφερειακού Συμβούλου Δημήτρη Δεσύλλα

Κύριε Πρόεδρε! Κύριε Περιφερειάρχη!

            Με Μνημόνιο και «Καλλικράτη» δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία και ελπίδα! ΄Ομως, η δύναμη των αδυνάτων βρίσκεται στην κατανόηση της αδυναμίας των δυνατών!
            Εμείς ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», θα ασκήσουμε μια μαχητική εργατική αριστερή αντιπολίτευση, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική Περιφέρειας - κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα των εργαζομένων, κυρίως έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και μέσα σε αυτό.
            Το πολιτικό μας «στίγμα» και πρόγραμμα καθορίζεται από πέντε (5) βασικούς πολιτικούς άξονες - βασικές προϋποθέσεις για φιλολαϊκή αντιμετώπιση και λύση των οξύτατων προβλημάτων των εργαζομένων της περοχής μας :
1.         Ανατροπή του Μνημονίου διαρκείας (ως το 2024) της τρόϊκας  κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.
2.         Ανατροπή του «Καλλικράτη», που είναι το Μνημόνιο στην  «πάλαι ποτέ» ΤΑ και «νυν» τοπική διοίκηση - τοπικό κράτος.
3.         Ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση), με πολιτικούς μαζικούς αγώνες, ανατροπή της άτυπης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ, καθώς και των προωθούμενων συναινετικών αντιλαϊκών συγκυβερνήσεων (π.χ. Ντόρας Μητσοτάκη - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - Κύρκου - Κουβέλη).
4.         Συμβολή στην ταξική αναγέννηση - ανασυγκρότηση του εργατικού, αγροτικού, μαζικού λαϊκού κινήματος, για υπεράσπιση και βελτίωση της ζωής και της θέσης των εργαζομένων στην πόλη και στο χωριό.
5.         Συμβολή στο διάλογο και την κοινή δράση της Αριστεράς, πριν απ΄ όλα στο εργατικό κίνημα, στο μαζικό λαϊκό κίνημα, σε προωθητική - ανατρεπτική κατεύθυνση. Με πολιτικό περιεχόμενο της κοινής δράσης αντικυβερνητικό - αντιΕΕ - αντικαπιταλιστικό - αντιϊμπεριαλιστικό, συνολικά ανατρεπτικό! Σε αυτή τη βάση, εμείς, ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» καλούμε σε κοινή δράση τις παρατάξεις της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» και της «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ».
            Πιο συγκεκριμένα, για τους πολιτικούς μας στόχους :
ü    Παλεύουμε για την ανατροπή του Μνημονίου διαρκείας (ως το 2024) με ένα συνολικό, συνεκτικό, αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης - αριστερής απάντησης και εργατικής διεξόδου από τη βαθειά και δομική καπιταλιστική κρίση. Με βασικούς πολιτικούς άξονες : ΄Αμεση παύση πληρωμών. Διαγραφή του τοκογλυφικού, ληστρικού, ιμπεριαλιστικού χρέους, που έχει ήδη πληρωθεί πολλές φορές. Κοινωνικοποίηση Τραπεζών (με εγγύηση των λαϊκών καταθέσεων) καθώς και των μεγάλων επιχειρήσεων διατροφής και κοινωνικής ωφέλειας, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο. Κοινωνικοποίηση, χωρίς αποζημίωση, των επιχειρήσεων που κλείνουν ή πτωχεύουν, δήμευση των περιουσιών των ιδιοκτητών τους, λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο. Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, κατάργηση της κρατικής μισθοδοσίας και όλων των προκλητικών φοροαπαλλαγών της εκκλησίας. Τιμωρία και δήμευση των περιουσιών, όλων όσων συνέβαλαν στη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου (πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί υπάλληλοι και στελέχη). Ουσιαστική φορολόγηση του κεφαλαίου, που απολαμβάνει «φορολογική ασυλία», πληρώνει φόρο μ.ο. μόνο 15,8%, σε σύγκριση με μ.ο. 32,6% στην ΕΕ των 25%, ενώ οι εφοπλιστές έχουν 28 φοροαπαλλαγές! Πλήρη φοροαπαλλαγή στην εργατική οικογένεια (50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια). Κατάργηση Φ.Π.Α. στα βασικά είδη (π.χ. τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα) και υπηρεσίες (φως, νερό, τηλέφωνο) σε όλα τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και στους αγρότες - πωλητές λαϊκών αγορών. Δραστική μείωση των πολεμικών εξοπλισμών. Διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αφορά και την περιοχή μας (Καλάβρυτα). ΄Αμεση αναδιανομή του πλούτου σε βάρος του κεφαλαίου, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση ορίου ηλικίας για σύνταξη, κατάργηση των εργατικών εισφορών (αντί της κατάργησης των εργοδοτικών). Απαγόρευση απολύσεων, προστασία των ανέργων της περιοχής μας με έκτακτο - ειδικό πρόγραμμα. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, κέντρα φιλοξενίας τους και καταυλισμός στην Πάτρα, όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική Υγεία και Παιδεία για όλους. ΄Εξοδος από ΟΝΕ - ευρώ - ΔΝΤ, αντικαπιταλιστική έξοδος και διάλυση της ΕΕ, με εργατική εξουσία και άλλη διεθνοποίηση, σοσιαλιστική - κομμουνιστική, στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, σ΄ όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα αυτό το προτείνουμε στο μαζικό λαϊκό κίνημα, για να το επιβάλει με τους αγώνες του, ανατρέποντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάθε επίδοξο διαχειριστή ή συν-διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής και γενικά τους πολιτικούς συσχετισμούς, «από τα κάτω - από τα αριστερά».
ü    Παλεύουμε για την ανατροπή του «Καλλικράτη», που είναι το Μνημόνιο στο τοπικό κράτος (Περιφέρεια, Δήμο).
Ο «Καλλικράτης» είναι μια αντιδραστική «τομή βάθους», που οικοδομεί ένα τοπικό κράτος πολύ πιο αντιδημοκρατικό και γραφειοκρατικό, πιο εχθρικό στους εργαζόμενους και στη νεολαία, πιο αντεργατικό (μαζικές απολύσεις υπαλλήλων και συμβασιούχων, ελαστικές εργασιακές σχέσεις), πιο ανταποδοτικό (ιδιωτικοποιημένο και φορομπηχτικό), πιο στενά δεμένο με τις Τράπεζες και το κεφάλαιο, πλήρως ενσωματωμένο στο κεντρικό κράτος και στην ΕΕ (σχεδιασμοί, κατευθύνσεις, κριτήρια, επιλεξιμότητες και προτεραιότητες). Ξεφορτώνει το κεντρικό κράτος από τις κοινωνικές του λειτουργίες, ευθύνες και δαπάνες. Βαθαίνει την ταξική διαφοροποίηση και τις ανισότητες ανάμεσα στις πόλεις και τις περιφέρειες. Υποβαθμίζει το περιβάλλον στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «επιχειρηματικότητας». Εντείνει την εγκατάλειψη της υπαίθρου και των χωριών, ιδιαίτερα των ορεινών και προβληματικών περιοχών. Καταργεί κάθε έννοια τοπικότητας και δυνατότητας των λεγόμενων «τοπικών κοινωνιών» να διαμορφώνουν και να καθορίζουν τις συνθήκες της ζωής τους.
Για όλα αυτά, εμείς είμαστε ξένοι και εχθρικοί σε κάθε διαχειριστική αυταπάτη, ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν, τάχα, να γίνουν «όργανα πάλης», «λαϊκοί θεσμοί» ή, ακόμα και «αυτοδιαχειριζόμενες νησίδες» μέσα στο καπιταλιστικό αρχιπέλαγος! Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ στις θέσεις μας για βασικά προβλήματα της περιοχής.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
1.         ΥΠΟΔΟΜΕΣ : Με βάση την πολιτική λογική που αναπτύξαμε προηγούμενα, διεκδικούμε σύγχρονες υποδομές για ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της περιφέρειας και όχι για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου:
α.  Σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα - Πάτρα - Πύργο - Καλαμάτα, σε διασύνδεση με τα λιμάνια Πάτρας - Κυλλήνης - Κατακόλου και την Αρχαία Ολυμπία. Νέα γραμμή Κατάκολο - Πύργο - Αρχαία Ολυμπία. ΄Οχι στην πρόσφατη κατάργηση του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Πελοπόννησο και στην επιστροφή στο Μεσαίωνα, δηλαδή στην προ Χ. Τρικούπη εποχή!
β.  ΄Αμεση μεταφορά του λιμανιού της Πάτρας στη  νέα θέση του, γκρέμισμα όλων των φραχτών και παράδοση ολόκληρης της παραλίας στους εργαζόμενους ως χώρου αναψυχής, περιπάτου, άθλησης και όχι παράδοση στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου (οικοδομές, μαρίνες κ.ά.).
γ.  Κατάργηση των διοδίων και των σκανδαλωδών συμβάσεων με τις εταιρείες. Επίσπευση κατασκευής των εθνικών οδών (Ολυμπία, Ιόνια). Συντήρηση και επισκευή επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου. ΄Αμεση επισκευή και συντήρηση του άθλιου δρόμου (καρόδρομου) Αντίρριο - Μεσολόγγι και Αμφιλοχία - Βόνιτσα - Λευκάδα, που αποτελεί διακωμώδηση της σύγχρονης γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, προσβολή στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας και δυσφήμιση για τον τουρισμό όλης της Δυτικής Ελλάδας.
δ.  Αποπυρηνικοποίηση του αεροδρομίου του Αράξου. Πλήρη πολιτικοποίηση και εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. ΄Αμεση κατάργηση του πεδίου βολής στο Παλιοχώρι Ηλείας. Αρμονική διασύνδεση σιδηροδρομικών - θαλάσσιων - αεροπορικών συγκοινωνιών, για την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας και όλης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

2.         ΑΝΕΡΓΙΑ : Οι μαζικές απολύσεις στην κατασκευαστική εταιρεία «VINCI», που θα επεκταθούν και στις άλλες εταιρείες, οι προβλεπόμενες απολύσεις στην ΕΒΟ Αιγίου, θα οξύνουν παραπέρα το εκκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας (45.000 άνεργοι, ποσοστό άνω του 20%). Απαιτούμε απαγόρευση απολύσεων και προστασία των ανέργων με ειδικό - έκτακτο πρόγραμμα για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Να γίνει ειδική συζήτηση για το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

3.         ΑΓΡΟΤΕΣ : ΄Αμεσο ζήτημα, η κατάργηση των ταμειακών μηχανών και του Φ.Π.Α. για τους αγρότες - πωλητές λαϊκών αγορών, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές και δεν είναι μεσάζοντες. Φορολόγησή τους με το τεκμαρτό σύστημα. Γενικότερα, διεκδικούμε: Προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με θεσμοθέτηση εγγυημένων τιμών. Κατάργηση επιδοτήσεων σε βιομήχανους και μεγαλοαγρότες, χορήγησή τους μόνο σε μικροαγρότες και μικροκτηνοτρόφους, ιδιαίτερα για ομαδική και συνεταιριστική παραγωγή. Κατάργηση Φ.Π.Α. σε όλα τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, για μείωση του κόστους παραγωγής και χαμηλότοκα δάνεια από την Α.Τ.Ε., που δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Συλλογικές Συμβάσεις στους εργάτες γης, ΄Ελληνες και μετανάστες. Πλήρη ασφάλιση αγροτών - κτηνοτρόφων - παραγωγής τους, χωρίς εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. ΄Αμεσο διπλασιασμό αγροτικών συντάξεων. ΄Οχι στο Μητρώο Αγροτών, στους Καλλικρατικούς Συνεταιρισμούς Α.Ε. (που ετοιμάζει ο κ. Σκανδαλίδης), στις «Ομάδες Παραγωγών» και στις λεγόμενες «διεπαγγελματικές οργανώσεις» βιομηχάνων - μεγαλεμπόρων - μεγαλοαγροτών. ΄Οχι στους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, σπόρους, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. ΄Αμεση και πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων της Ηλείας. Ενωτικοί αγώνες για την απόκρουση - ανατροπή της νέας, χειρότερης, αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου (νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ το 2013).

4.         ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ : Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκτροπή του Αχελλώου στη Θεσσαλία (τα ίδια λέμε και εκεί). ΄Οχι στην επιστροφή των εμίρηδων του Κατάρ στον Αστακό, είτε για «μαύρη» επικίνδυνη, είτε για τουριστική επένδυση. Προστασία από τη ρύπανση του Αμβρακικού, της λίμνης Κοτυχίου και του Καγιάφα.

5.         ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ : Από την προηγούμενη συνεδρίαση της 2/1/2011, είχαμε ζητήσει να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το εκκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών, με τη συμμετοχή των Επιτροπών Αγώνα των κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, Ξερόλακκας, Δυτικής Αχαΐας (Φλόκα), όλων των Δημοτικών Συμβουλίων και επιστημονικών φορέων, όπως το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ. Επαναφέρουμε το ζήτημα, να πάρει άμεσα θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τέλος, συμφωνούμε με την πρόταση που έγινε από τον Γ. Σολδάτο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για την ανάρτηση των πρακτικών του Συμβουλίου στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος της
«ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα