Περιοδεία της ΑΡΠΑ Δυτικής Ελλάδας στις πυρόπληπτες περιοχές της Ολυμπίας


Την Τετάρτη 25/8, κλιμάκιο της ΑΡΠΑ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της πολύπαθης Ηλείας. Μόνο έπειτα από περιήγηση στις καμένες εκτάσεις και προσωπική επικοινωνία και συνομιλία με τους κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής μπορέσαμε να αντιληφθούμε το σύνολο και την έκταση της καταστροφής που ήρθαν σαν αποτέλεσμα της εγκληματικής διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού. Η ανεπάρκεια σε μέσα πυρόσβεσης και ανθρώπινο δυναμικό δεν ξύπνησαν μόνο τις μνήμες της μεγάλης τραγωδίας του 2007, αλλά οδήγησε στην καταστροφή εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σε έναν νομό που περιμένει ακόμα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και 14 χρόνια (!!!). Η ΑΡΠΑ κατέγραψε τις ζημίες σε κάθε περιοχή θα καταθέσει στην επερχόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (την Τρίτη 31/8 στον Πύργο) αιτήματα για μέτρα στήριξης και έργα για τις τοπικές κοινωνίες. Η παρουσία των αγροτικών συλλόγων, των επιτροπών αγώνα και του αγωνιζόμενου λαού της Ολυμπίας στο περιφερειακό συμβούλιο είναι αναγκαία για να ικανοποιηθούν οι εργατικές-λαϊκές ανάγκες.

Ως Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα στεκόμαστε στο πλευρό των πληγέντων διεκδικώντας άμεσα:

1. Πλήρη αποζημίωση καταστροφών σε αγροτική και ζωική παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών (μέχρι να γίνουν παραγωγικά τα δέντρα και τα ζώα).

2. Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα δασοπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας και Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεσης, χωριστού από την Πυροσβεστική, στελεχωμένου με όλες τις επιστημονικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των δασών, την πρόληψη, την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την πλήρη αποκατάσταση.

3. Η δασοπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού και των οχημάτων της πυροσβεστικής.

4. Ενίσχυση των υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση- προστασία αλσών και δασών και σαφής καθορισμός των αρμοδιοτήτων Δήμων, Περιφερειών, Δασαρχείων (κατασκευή δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών,  αντιπυρικών ζωνών και κρουνών υδροληψίας).

5. Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς – διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για τη δασοπροστασία στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής "πειθαρχίας" και των διάφορων μέτρων της ΕΕ.

6. Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Άμεσα αντιπλυμμηρικά έργα ενόψει του χειμώνα. Πλήρης προστασία της αναγέννησης του δάσους και προγράμματα αναδάσωσης όπου απαιτείται, από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

7. Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη, που απειλεί τις δασικές περιοχές και τις περιοχές NATURA. Να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και να σταματήσει η οικοδόμηση και η εκμετάλλευση γης σε δασικές περιοχές.

Καλούμε στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα πυρόπληκτων παντού για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και την πλήρη  αποκατάσταση των δασών και των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Μόνο με τους αγώνες μας, συλλογικότητα και αυτοοργάνωση μπορούμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

 


 Facebook: @ aristeri.paremvasi.de

e-mail: arpa.dytika@gmail.com

 

 Δείτε το φωτογραφικό υλικό:

 














 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα