ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΑΡΠΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/8 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΗΝ ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Το φετινό καλοκαίρι για ακόμα μια χρονιά στιγματίστηκε από τις φονικές πυρκαγιές και την αποτυχία του κεντρικού και τοπικού κράτους να τις αντιμετωπίσει . Εβρος, Αττική, Ροδόπη, Βοιωτία, Καβάλα, Εύβοια κ.α είναι μερικά μόνο από τα μέτωπα των τελευταίων ημερών, ενώ και τις τελευταίες μέρες αλλά και λίγες εβδομάδες σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αίγιο, Ηλεία, Αστακός) και όλης της χώρας βιώνουμε και φέτος τις καταστροφικές συνέπειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής που υπηρετεί.  Οι φωτιές αφήνουν πίσω τους καταστροφές κατοικιών, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων, καμένα ζώα, κατεστραμμένα οικοσυστήματα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί από τις ευθύνες της μεταθέτοντας την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις «εκκενώσεις» και στην ατομική ευθύνη ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες για τις πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή. Δεν ξεχνάμε το πανάκριβο σύστημα πυρόσβεσης στην Ολυμπία που δε δούλεψε ποτέ, τους αδικοχαμένους νεκρούς στην Αρεόπολη, στη, στην Αρτέμιδα, στο Σιμόπουλο Ηλείας, στο Μάτι, ούτε τους πραγματικούς δολοφόνους.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να προβάλλεται ως εξωγενές φυσικό φαινόμενο και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να κρύψει τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν τη λειτουργία του καπιταλισμού και οδηγούν στην επιταχυνόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος! Και οι δικαιολογίες δεν περιορίζονται στην κλιματική αλλαγή.  Η πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου  είναι που θρέφει την ακροδεξιά και τις απάνθρωπες φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, ακόμα και σε καταστάσεις όπως οι πυρκαγιές. Στον  Έβρο, όπου δεκάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν αντιμέτωποι από τη μία με τις φλόγες και από την άλλη με τους φασίστες κυνηγούς κεφαλών που τους καταδίωκαν-με αποτέλεσμα 26 να βρουν τραγικό θάνατο- κατηγορήθηκαν από κυβερνητικούς κύκλους και συστημικά ΜΜΕ για ... εμπρησμό!

Οι ευθύνες για το προμελετημένο έγκλημα που αναβιώνουμε κάθε καλοκαίρι είναι συγκεκριμένες!

Επί δεκαετίες ακολουθήθηκε ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε την τυπική και άτυπη μετατροπή όλης της Αττικής συμπεριλαμβανομένων δασών, ρεμάτων και ακτών, σε μια τεράστια οικοδομική ζώνη! Με την ευθύνη των απευθείας αναθέσεων του καθαρισμού των δασών να περνά στο ΤΑΙΠΕΔ και να ακολουθείται η πεπατημένη του επιτελικού κράτους της καταστολής και όχι της πρόληψης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή ανθρώπους και φύση.

 

     Όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική, οι επιταγές της ΕΕ και η ψήφιση αντιπεριβαλλοντικών και δασοκτόνων νόμων, όσο τα σχέδιά τους εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των επενδυτικών συμφερόντων και όχι στην προστασία του φυσικού της πλούτου και των κατοίκων της, όσο εντείνουν τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των περικοπών σε κάθε δημόσια δομή και προχωρούν σε μαζικές προσλήψεις αστυνομικών και ΕΠΟΠ αντί για τη στελέχωση της δασικής υπηρεσίας και του πυροσβεστικού σώματος τόσο τα τραγικά αυτά αποτελέσματα θα είναι αναπόφευκτα !

Αγωνιζόμαστε για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ο κυνισμός και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και των ΜΜΕ. Ενάντια στη καταστροφή που μας επιβάλλουν προτάσσουμε την πάλη για να αντιστρέψουμε τις συνθήκες που επιτείνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

 

Διεκδικούμε:

·       Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, η αγροτική και ζωική παραγωγή τους.

·       Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.

·       Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας (και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.

·       Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Όχι στις ιδιωτικές αναδασώσεις ή όποια ιδιωτική διαχείριση στα δάση. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση.

·       Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, των αλσών, των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.

·       Αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και επαρκή εναέρια και χερσαία μέσα και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα.

·       Να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Άμεση μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Όχι στις εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα.

Με αλληλεγγύη και αγώνα να περάσουμε στην αντεπίθεση ώστε να βγουν τα λαϊκά συμφέροντα μπροστά. Για να έχουμε την κοινωνία που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εποχής μας.

ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/8 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΗΝ ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα