Για τις εξελίξεις σχετικά με την αδειοδότηση και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στον νομό Αχαΐας

 

Στηρίζουμε την κινητοποίηση στο Δασαρχείο Πάτρας την Τρίτη 21/11 στις 11:00 π.μ.

 

Η προώθηση σχεδίων εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης εξελίσσεται με αμείωτο ρυθμό το τελευταίο διάστημα. Όπως καταγγέλλουν κινήσεις πολιτών και επιτροπές αγώνα, στην περιοχή της Αχαΐας προχωρούν σχέδια εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στον Ερύμανθο (θέση Μελισσοβούνι), στο Παναχαϊκό όρος στη περιοχή της Ρακίτας (θέση Ορνιθοκάθισμα), στο Πλατάνι και αλλού, με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις περιοχές εγκατάστασης.

Ενώ είναι γνωστή η καθολική αντίθεση των κατοίκων των περιοχών στην εγκατάσταση και διάφοροι επιστημονικοί οργανισμοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποβάλλουν τεκμηριωμένα υπομνήματα που εξηγούν τις τεράστιες οικολογικές συνέπειες που μπορούν να έχουν σε παρθένα βουνά όπως ο Ερύμανθος, το αντιπεριβαλλοντικό πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, στην πράξη επιχειρεί με fast-track διαδικασίες να ξεπεράσει γρήγορα τα εμπόδια στις διαδικασίες περιβαλλοντικής γνωμοδότησης (ΣΜΠΕ). Έτσι παρότι πλήθος φορέων όπως ο ΟΦΥΠΕΚΑ, η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα έργα προχωράνε. Προκλητική είναι δε η εμμονή του δασαρχείου Πατρών, παρά τις μεγάλες αντιρρήσεις να γνωμοδοτεί θετικά για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως για το Παναχαϊκό όρος.

Η αδειοδότηση πια τέτοιων έργων μπορεί να γίνεται εύκολα, ύστερα από το περιβαλλοντοκτόνο νόμο-τερατούργημα που εκπόνησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021 (νόμος Χατζηδάκη) εν μέσω πανδημίας, συνεχίζοντας πιο επιθετικά την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ (καταπάτηση δασικών εκτάσεων, κατάργηση Εθνικών Δρυμών, αδειοδοτήσεις σε προστατευμένες περιοχές Νatura για εξορύξεις,  έρευνες υδρογονανθράκων, ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων). Επιπλέον η ίδια η ΕΕ με βάση τον κανονισμό 2022/2577, οδηγεί στον χαρακτηρισμό οριζοντίως όλων των έργων ΑΠΕ ως έργα «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας». Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το καθεστώς εξαίρεσης για όλα τα έργα ΑΠΕ ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και παρά τις περιβαλλοντικές τους συνέπειες.

Η χρονική συγκυρία προώθησης σχεδίων εγκατάστασης ΒΑΠΕ, δεν είναι τυχαία. Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί βασική προτεραιότητα η προώθηση σχεδίων στον τομέα της ενέργειας, με πακτωλό χρημάτων που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πέρα από τις συγκεκριμένες ενστάσεις τα προγράμματα ανεμογεννητριών – αιολικών πάρκων έχουν σκανδαλώδεις όρους υπέρ των εταιρειών – επενδυτών που τα αναλαμβάνουν καθώς:

·        έχουν σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ υψηλότερη κατά τουλάχιστον 25% της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους επενδυτές.

·        οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ – οι πολίτες πληρώνουν τις επενδύσεις αυτές από τις οποίες κερδίζουν οι εργολάβοι

·        η απόδοση των ΑΠΕ δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει, με τα τιμολόγια των παρόχων ρεύματος να κατακλέβουν συστηματικά το λαϊκό εισόδημα.

·        το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι συχνά μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν κάθε άλλο παρά μια «πράσινη εγκατάσταση». Ταυτόχρονα απαιτούν συνοδά έργα που προκαλούν τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές σε ποτάμια ρέμματα κτλ, προκειμένου να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο.

·        τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες μετά τη λήξη της «ζωής τους» (και ούτως ή άλλως τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα)

·        δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας, με ευθύνη του δημοσίου, ώστε να είναι σε όφελος όλων και να μην αποτελούν «αρπαχτές» ευκαιρίας για κέρδη των εργολάβων, με αρνητικές εντέλει συνέπειες για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της σημερινής με αποκορύφωμα τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, αντιμετωπίζουν τις ανεμογεννήτριες όχι ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ως πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και τους μεγαλοεργολάβους. Με τη σημαία της ανάπτυξης διευκολύνουν την ανάπτυξη ανεξέλεγκτων επενδυτικών σχεδίων σε όλη τη χώρα που απειλούν βουνά και δάση με μόνο κριτήριο το κέρδος.  

Η ανατροπή των σχεδίων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δε θα επιτευχθεί με λογικές “εξαιρέσεων”  από τη δική μας περιοχή, αλλά με ένα κίνημα που θα αμφισβητεί τους βασικούς νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτή τη κατεύθυνση, πρέπει να αναδειχθούν στόχοι που θα συγκροτούν ένα ευρύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνημα που θα συνδέουν την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις, με κέντρο την εργαζόμενη πλειοψηφία, με ανεξάρτητες μορφές συγκρότησης αγώνα και δράσης.

Ως Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα , αντιμετωπίζουμε το θέμα της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματος της σε μία αξιοβίωτη ζωή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού και του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλο το κίνημα για το περιβάλλον για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης, του τοπικού κράτους, των επιχειρηματιών.

·        Λέμε όχι στην παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον στην περιοχή μας. Να ακυρωθούν οι αιτήσεις για αιολικά σε Λεόντιο-Ρακίτα, Ερύμανθο και σε όλη τη Πελοπόννησο.

·        Αγώνας για να καταργηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη! Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και άλλων έμβιων όντων. Άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, να μπει φραγμός στην ασυδοσία των πολυεθνικών, να πληρώσουν οι καπιταλιστές για την καταστροφή που προκαλούν!

·        Διεκδικούμε πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού. Φθηνό ρεύμα για το λαό , κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, μείωση των τιμολογίων. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα