Όχι στο ξεπούλημα του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας!



Ψηφίστηκε στις 15/4/19 το σχέδιο νόμου «I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις.» όπου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τους αιγιαλούς της χώρας. 

Οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν θα αποτελέσουν ένα ακόμη καταστρεπτικό χτύπημα στο περιβάλλον, ενώ θα υπονομευτεί ακόμη περισσότερο ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης.Τέτοιος είναι ο προεκλογικός οίστρος του ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μεγαλύτερες παροχές στο κεφάλαιο, που υπό τον μανδύα της διευκόλυνσης της «εκτέλεσης έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα», επαναφέρει το παλιό σχέδιο παραχώρησης των αιγιαλών, όπως το ζήταγε από το 2014 η Τρόικα! Θεσμοθετεί δεν είχε τολμήσει να τις περάσει ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014, λόγω της κατακραυγής που υπήρξε και του κινήματος που αναπτύχθηκε τότε για την προστασία των ακτών!
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο:
·         αλλάζει τον ορισμό της ζώνης της παραλίας, αντί για τα 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού που ισχύει απαγόρευση οποιασδήποτε δόμησης, σε «30 έως 50 μέτρα».
        επισπεύδει τις διαδικασίες καθορισμού της οριογραμμής του αιγιαλού σε όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά και τις διαδικασίες παραχώρησης εκτάσεων προς «αξιοποίηση για την ανάπτυξη της οικονομίας». Με αυτό το τρόπο επιτρέπει, με υπουργική απόφαση, την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων στην παράκτια ζώνη.
        διευκολύνει την εκχώρηση ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σχέδια που προχωρούν και στη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
        περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο, μέσω της παραχώρησης για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η περιβαλλοντοκτόνα ανάπτυξη που επικαλείται η περιφερειακή αρχή δένει γάντι με το αναπτυξιακό όραμα της κυβέρνησης. Οι θάλασσες, τα βουνά και τα ποτάμια μετατρέπονται σε ανοιχτά πεδία ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ελκυστικό έδαφος για επίδοξους επενδυτές. Η «προστασία του περιβάλλοντος» και η «αειφορία» που επικαλούνται μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί τη στιγμή που χαρίζουν το περιβάλλον στις πολυεθνικές του πετρελαίου, σε αρπαχτικά-εμπόρους ενέργειας που θέλουν να απλωθούν σε κάθε τετραγωνικό ελεύθερης γης.
Ο λαός πρέπει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους! Με νεύρο τα κινήματα που διεκδικούν ανθρώπινο περιβάλλον και ελεύθερους χώρους, να φτιαχτεί ένα ευρύ μέτωπο που θα βάλει φρένο στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων. Κόντρα σε όσους θέλουν να μας μετατρέψουν σε αιώνιους πελάτες του κάθε επιχειρηματία.
Οι παραλίες και οι θάλασσες ανήκουν στο λαό – Όχι στην εκποίησή τους!
 21/04/2019

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα