Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών 2023

 

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών



Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους-ες, νέους-ες, αγρότες-ισσες που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Παρέμβασης στις περιφερειακές εκλογές, καθώς και τους δεκάδες φίλους-ες και συντρόφους-ισσες, που έδωσαν σε δύσκολες συνθήκες και με μεγάλη αυταπάρνηση τη πολιτική μάχη των περιφερειακών εκλογών. Η ΑΡΠΑ κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της σε επίπεδο περιφέρειας σε σχέση με τις εκλογές του 2019, λαμβάνοντας 5.236 ψήφους και 1,42% . Ο βαθιά αντιδημοκρατικός και καλπονοθευτικός νόμος Βορίδη που έφτιαξε η κυβέρνηση της ΝΔ για να αποκλείσει τις αντικαπιταλιστικές και ριζοσπαστικές φωνές από τα συμβούλια, μας στερεί την δυνατότητα εκ νέου εκπροσώπησης με έναν περιφερειακό σύμβουλο στο περιφερειακό συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας.

Η γενική εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων αποτελεί συνέχεια του αποτελέσματος των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και επιβεβαιώνουν τον αρνητικό συσχετισμό που επικρατεί για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Ωστόσο καταγράφεται μια πρωτοφανής μείωση της συμμετοχής, ειδικά σε περιφέρειες και δήμους όπου έχουν δεχθεί σφοδρή επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Η μεγάλη αποχή δείχνει την απόσταση πλατιών λαϊκών στρωμάτων από το πολιτικό σύστημα, τάσεις απογοήτευσης και ιδιώτευσης, αλλά και μια ορισμένη φθορά και αποδοκιμασία της πολιτικής της κυβέρνησης. Μείωση της συμμετοχής υπήρξε και στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η επικράτηση της παράταξης της ΝΔ και του νυν περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη, από τον πρώτο γύρο και με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό, δείχνει πως η γενικότερη φθορά και κατακραυγή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη για την παράταξη του κ. Φαρμάκη. Η επικράτηση της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην βαθιά συστημική συμπολιτευτική στάση των παρατάξεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έστρωσαν το δρόμο για την άνετη επικράτηση της, γινόμενες «δωρητές σώματος» στην ίδια την παράταξη Φαρμάκη. Επιβεβαιώνεται πως ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έχουν στο πρόγραμμα τους, την ίδια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική ανάπτυξης για το κεφάλαιο, ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. Η «πανηγυρική» επικράτηση, ενισχύθηκε και από το βουβό κλίμα της προεκλογικής περιόδου, στην οποία η ίδια η περιφερειακή αρχή επιδίωξε και διασφάλισε να μην ανοίξει καμία αντιπαράθεση  που θα αφορά τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής μας. Αξιοποίησε την υπερπροβολή της στα ΜΜΕ για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο ο αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους», όταν αυτή τα δίνει όλα στο κεφάλαιο και στα επιχειρηματικά συμφέροντα.σε δεκάδες κινήσεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, δείχνει πως υπάρχει ένα διακριτό πολιτικό ρεύμα αντικαπιταλιστικής πάλης, που δηλώνει παρών στους αγώνες και στις μάχες της επόμενης μέρας. Αυτή η σημαντική παρακαταθήκη, αποδεικνύει πως το αστικό πολιτικό σύστημα δεν θα ξεμπερδέψει με το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς, μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε στους αγώνες της επόμενης μέρας. Υποδεικνύει όμως και την ανάγκη ανασυγκρότησης και βαθιών τομών του ρεύματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα νέα καθήκοντα που διαμορφώνονται.

Στις συνθήκες αυτές, η συσπείρωση και η υποστήριξη που εκφράστηκε στο ψηφοδέλτιο της ΑΡΠΑ, όπως και σε δεκάδες κινήσεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, δείχνει πως υπάρχει ένα διακριτό πολιτικό ρεύμα αντικαπιταλιστικής πάλης, που δηλώνει παρών στους αγώνες και στις μάχες της επόμενης μέρας. Αυτή η σημαντική παρακαταθήκη, αποδεικνύει πως το αστικό πολιτικό σύστημα δεν θα ξεμπερδέψει με το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς, μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε στους αγώνες της επόμενης μέρας. Υποδεικνύει όμως και την ανάγκη ανασυγκρότησης και βαθιών τομών του ρεύματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα νέα καθήκοντα που διαμορφώνονται. 

Έχουμε επίγνωση πως η κυβέρνηση και οι τοπικές διοικήσεις θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση της προώθηση της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Η κυβέρνηση θέλει να έχει το πάνω χέρι στις περιφέρειες ώστε να διασφαλίσει πως δεν υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση κατά την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, του ταμείου ανάκαμψης προς όφελος του κεφαλαίου. Έχουμε επίγνωση πως σε αυτό το πλαίσιο θα ενταθεί η επίθεση στο κόσμο της εργασίας, της αγροτιάς με νέες ιδιωτικοποιήσεις, στην υγεία, σε δημόσιες υποδομές (νερό,απορρίματα κ.ο.κ). Όλα αυτά θα εξελιχθούν σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο διεθνές τοπίο, με τα σύννεφα του πολέμου να  πυκνώνουν στην γειτονιά μας. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάπτυξη νέων αγώνων και κινήματος ανατροπής του κεφαλαίου και των πολιτικών του  εκφραστών είναι μονόδρομος για την ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

Ως Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα θα συνεχίσουμε στο δρόμο της έκφρασης των εργατικών και λαϊκών αναγκών στην περιφέρεια, θα συνεχίσουμε να είμαστε φωνή εργατικής ανατρεπτικής αντιπολίτευσης απέναντι στην νέα περιφερειακή αρχή και στο τοπικό κράτος. Πολύ περισσότερο δίνουμε ραντεβού στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, για την πολιτική προετοιμασία των νέων μαχών και της ανάπτυξη του ρεύματος της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα