ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
ΕΔΩ Η ΕΚΤΡΟΠΗ, ΕΚΕΙ Η ΜΗ ΕΚΤΡΟΠΗ,
ΠΟΥ ΠΗΓΕ Ο ΑΧΕΛΩΟΣ, ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ Η ΝΤΡΟΠΗ;
Με αφορμή τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 24 Μάη για την εκτροπή η όχι του Αχελώου στη Θεσσαλία, ενεργοποιήθηκαν ξανά, εδώ και εκεί, τα «πολιτικά μέτωπα» μιας κάλπικης ψηφοθηρικής αντιπαράθεσης σε βάρος των αγροτών και των εργαζομένων της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Στα πλαίσια αυτά, ο «υπέρμαχος» της εκτροπής, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός (ΝΔ) συναντήθηκε πρόσφατα – με πρωτοβουλία του – με την Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, για την προώθηση της εκτροπής. Από την άλλη, εξ’ Αγρινίου ορμώμενος, ο «πολέμιος» της εκτροπής κ. Γ. Παπαναστασίου, επικεφαλής της παράταξης «Ζούμε Δυτικά» έφερε τη Δευτέρα 2 Μάη για συζήτηση το θέμα της μη εκτροπής, ως κατεπείγον, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.
ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ στη Θεσσαλία συγκροτούν το «μέτωπο της εκτροπής» ενώ στο Αγρίνιο και στη Δυτική Ελλάδα, οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις το «μέτωπο της μη εκτροπής»! Έτσι χάθηκε εντελώς η ντροπή! Το ΚΚΕ υποστηρίζει την εκτροπή του «άνω ρου» του Αχελώου, δηλαδή «ολίγη» από εκτροπή (όπως λέμε ολίγον έγκυος)!
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης» Δημήτρης Δεσύλλας, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, τόνισε τα εξής: «Λέμε όχι στην άχρηστη, σπάταλη, φαραωνική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, για λόγους παραγωγικούς (τι θα ποτίσουν εκεί, τις καλλιέργειες όπως π.χ. βαμβάκι και τεύτλα, που πετσοκόβουν ΕΕ και κυβέρνηση;), για λόγους κοινωνικούς, πολιτικούς, περιβαλλοντικούς. Τα ίδια ακριβώς λέμε εδώ και εκεί, όχι άλλα εδώ και άλλα εκεί, όχι στον οπορτουνισμό και τον χαμαιλεοντισμό, όχι στην πλήρη διακωμώδηση και ακύρωση της πολιτικής! Άμεση ολοκλήρωση του φράγματος Αχυρών στο Ξηρόμερο, που έχει καταντήσει νέο γεφύρι της Άρτας. Όχι στη διάλυση του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, λόγω τεραστίων χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΗ. Άμεση συντήρηση όλων των αρδευτικών δικτύων, με ευθύνη και δαπάνες του κράτους, γιατί η Αιτωλοακαρνανία, ο νομός με τα περισσότερα νερά, δεν μπορεί να ποτίσει τη γη του»