Ψήφισμα για την υγεία

Ανυπέρβλητα τα προβλήματα στελέχωσης και οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας στη Δυτική Ελλάδα. Ψήφισμα της ΑΡΠΑ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση της 21-01-2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η περιφερειακή σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης-Αντικαπιταλιστικής Κίνησης στην Δυτική Ελλάδα Κατερίνα Χαμηλάκη, κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και οι δομές υγείας στην Δυτική Ελλάδα ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονίων και της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. 
Το ψήφισμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στην Δυτική Ελλάδα στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας που διαμαρτύρονται για την υγεία στις 27 Ιανουαρίου σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, τις κινητοποιήσεις των γιατρών, των νοσηλευτών και του προσωπικού των νοσοκομείων στην Αμαλιάδα, τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, πέρα από τις λογικές του κέρδους, των αποκλεισμών και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Ο αγώνας για ενίσχυση της δημόσιας υγείας μαζί με τη μάχη για το ασφαλιστικό, τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ, μπορούν να αποτρέψουν την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, να ρίξουν την κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς, να φέρουν τη χώρα πιο κοντά στην άρνηση πληρωμής του επαχθούς χρέους, που υποθηκεύει το μέλλον μας, και την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. 
Ακολουθεί το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας:

Ψήφισμα για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών υγείας στη Δυτική Ελλάδα
«Οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων, των κυβερνήσεων που τα εφαρμόζουν, και των πολιτικών και οδηγιών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, είναι ορατές στην ακραία περιστολή των κρατικών δαπανών για την υγεία και στην σταδιακή κατάρρευση του ΕΣΥ. Τα τελευταία χρόνια η κατάργηση της πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις, η καταστροφική πολιτική για τα φάρμακα, ο δραματικός περιορισμός της προμήθειας αναλώσιμων και ιατρικού εξοπλισμού έχουν ως αποτέλεσμα τα προβλήματα λειτουργίας πολλών νοσοκομείων, πολυδύναμων περιφερειακών κέντρων υγείας, κέντρων υγείας, την υπερσυσσώρευση περιστατικών στο ελάχιστον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την απαξίωση υποδομών υγείας και εξοπλισμού λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.
Στη Δυτική Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο με πολλά νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και στις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στα νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων, Αιγίου και Καλαβρύτων αλλά και Αγίου Ανδρέα, Μεσολογγίου και Αγρινίου είναι ορατή η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία των εφημεριών, να καταργούνται κλινικές, να εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εφημερία ή ακόμα και η προσωρινή κάλυψη κενών με μετακινήσεις προσωπικού από περιφερειακά ιατρεία με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας πολλών από αυτά. Στην περίοδο όπου η οικονομική κρίση και η πτώση του βιοτικού επιπέδου, αυξάνουν τα προβλήματα υγείας και στρέφουν τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, θα έπρεπε να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, η πρόσληψη προσωπικού και η αύξηση των δαπανών για την υγεία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τις κινητοποιήσεις και διεκδικεί μαζί με τους πολίτες που διαμαρτύρονται, στις 27 Ιανουαρίου σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Αμαλιάδας και αλλού, να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων της περιοχής και των υπόλοιπων δομών υγείας (κέντρα υγείας, ΠΕΔΥ). Μόνο η επαρκής στελέχωση με προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού θα καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα σταματήσει την υπερφόρτωση των κεντρικών νοσοκομείων της Πάτρας ή την συνεχή διακομιδή περιστατικών σε νοσοκομεία εκτός Περιφέρειας. Ζητάμε την πλήρη στελέχωση, διαρκή λειτουργία και διοικητική αυτοτέλεια όλων των νοσοκομειακών μονάδων ενάντια στην υποβάθμιση ή εκ περιτροπής λειτουργία ορισμένων από αυτές. Την αξιοποίηση των υποδομών και την απόδοση όλων των κλινών, εργαστηρίων και παρεχόμενων υπηρεσιών στους πάσχοντες πολίτες. Την εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, αναλώσιμων και φαρμάκων για τους ασθενείς. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και έγκαιρη πληρωμή για το προσωπικό των νοσοκομείων. Την δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, εργαζόμενους και ανέργους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, Έλληνες και μετανάστες.»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα