Ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες, ανεπιθύμητοι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες, ανεπιθύμητοι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός
Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα, με την περιφερειακή σύμβουλο Κατερίνα Χαμηλάκη, επισκέφτηκε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, το ξενοδοχείο Rio Beach, όπου φιλοξενούνται προσωρινά δεκάδες πρόσφυγες, υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ,  αναμένοντας την μετεγκατάσταση στις χώρες προορισμού τους. Εκεί συνομίλησαν με τους υπεύθυνους του χώρου και τους πρόσφυγες και μετέφεραν ένα μήνυμα αλληλεγγύης, υποστήριξης και διάθεσης για κάθε συνδρομή, από τους αγωνιζόμενους κατοίκους της πόλης. Οι Σύροι πρόσφυγες, σχεδόν αποκλειστικά οικογένειες με παιδιά, δεν είναι απειλή, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής του Ρίο και της Πάτρας. Απειλή είναι ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που ισοπεδώνουν τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, απειλή είναι τα κλειστά σύνορα, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, απειλή είναι η πολιτική που έχει κάνει την Ευρώπη ένα στρατόπεδο λιτότητας, ανεργίας, φτώχειας και ανασφάλεια και έχει μετατρέψει τη Μέση Ανατολή σε ένα απέραντο πεδίο μάχης. Οι πρόσφυγες αυτοί έφτασαν στην περιοχή μας μετά από ένα μακρύ ταξίδι μέσα από εμπόλεμες περιοχές, τη θάλασσα, τα κέντρα συγκέντρωσης, τα κλειστά σύνορα, πρέπει άμεσα και με ασφάλεια να ολοκληρώσουν το ταξίδι για τον προορισμό που οι ίδιοι επέλεξαν. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην ξενοφοβική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κλειστά σύνορα, στην επαίσχυντη συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ και την πολιτική υποχρεωτικών επαναπροωθήσεων στην Τουρκία ή τις εμπόλεμες χώρες προέλευσής τους.

Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα και τον αγώνα των προσφύγων για ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες επιλογής τους και καταγγέλλει την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ για κλειστά σύνορα, τους χώρους «φιλοξενίας»-στρατόπεδα συγκέντρωσης, την παραχώρηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων με το σταγονόμετρο, την εγκληματική επαναπροώθηση σε χώρες όπου καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα. Καλεί όλους τους κατοίκους, εργαζόμενους, ανέργους, νεολαίους, να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών και ασφαλή διέλευση από ξηρά και θάλασσα. Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ και Δουβλίνο ΙΙ.  Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Όχι στον εγκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής, άμεση παραχώρηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων. Να αξιοποιηθούν όλες οι κρατικές, δημόσιες δομές για την περίθαλψη, φιλοξενία και ελεύθερη διαμονή των προσφύγων. Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις προσωπικού σε αυτές με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα