ΑΡΠΑ Δυτικής Ελλάδας: Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Λεόντιο-Ρακίτα

 


Εδώ και μήνες οι κάτοικοι του Λεοντίου, της Ρακίτας και των γύρω περιοχών δίνουν ένα μεγάλο αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, των επιχειρηματιών που επιμένουν (!) παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων των φορέων της περιοχής, τις καταδικαστικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ερυμάνθου και παλιότερα της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας.

Ο αγώνας που δίνουν έρχεται να συνενωθεί με τους χιλιάδες αγωνιστές ανά την Ελλάδα, τις επιτροπές αγώνα, τις πρωτοβουλίες, που δίνουν την μάχη ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα των αιολικών «πάρκων» σε ολόκληρη τη χώρα. Δεκάδες χιλιόμετρα νέας οδοποιίας ανοίγονται μέσα σε παρθένα δάση και σε απάτητες πλαγιές. Χιλιάδες τόνοι (ενισχυμένου με χάλυβα) σκυροδέματος φυτεύονται μια για πάντα στις κορυφογραμμές. Η αδειοδότηση πια τέτοιων έργων μπορεί να γίνεται εύκολα, ύστερα από το περιβαλλοντοκτόνο νομο-τερατούργημα που εκπόνησε η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας , συνεχίζοντας πιο επιθετικά την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ (καταπάτηση δασικών εκτάσεων, κατάργηση Εθνικών Δρυμών, αδειοδοτήσεις σε προστατευμένες περιοχές Νatura για εξορύξεις,  έρευνες υδρογονανθράκων, ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων).

Η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται πλέον ως γραφειοκρατική αγκύλωση, ιδεοληψία και εμπόδιο στις ιδιωτικές επενδύσεις που πρέπει να παραμεριστεί.Η κρατική προπαγάνδα περί καθαρής ενέργειας και απολιγνιτοποίηση,  ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των πολιτών για την καταστροφή των πλέον ανέγγιχτων από την «ανάπτυξη»  οικοσυστημάτων των περιοχών τους ,απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Με την εμπειρία που υπάρχει από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως τα αιολικά πάρκα είναι ουσιαστικά άχρηστα έως επιζήμια, επειδή η καμπύλη απόδοσής τους δεν μπορεί ποτέ να συγχρονιστεί με την καμπύλη ζήτησης φορτίου απ’ τους καταναλωτές. Η αξιοπιστία παροχής ισχύος είναι πολύ κάτω του 10%, απαιτούν συνεχώς στρεφόμενες εφεδρείες από ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, που εκπέμπουν CO2, ενώ προκαλούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερα και κοστοβόρα προβλήματα στο δίκτυο μεταφοράς.

Το ΣτΕ αποφάνθηκε πως τα αιολικά είναι «δημοσίου συμφέροντος», πράγμα που θα ίσχυε αν υπηρετούσαν την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Η πραγματικότητα είναι πως υπηρετούν μόνο το συμφέρον των «επενδυτών» κι όχι των πολλών, που καταλήγουμε με πιο ακριβό ρεύμα και τελικά ηλεκτροδοτούμαστε με αξιοπιστία από μονάδες πανάκριβου φυσικού αερίου. Η συμμετοχή του αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής διαρκώς αυξάνεται ενώ ήδη δρομολογούνται νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επίσης ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε πως λόγω «αυξημένης διείσδυσης» αιολικών χρειάζεται αυξημένο επίπεδο εφεδρειών, δηλαδή όσο αυξάνεται η παρουσία αιολικών στο σύστημα, τόσο πιο ακριβό γίνεται το ρεύμα για τους καταναλωτές.

Η ανατροπή των σχεδίων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δε θα επιτευχθεί με λογικές “εξαιρέσεων”  από τη δική μας περιοχή, αλλά με ένα κίνημα που θα αμφισβητεί τους βασικούς νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτή τη κατεύθυνση, πρέπει να αναδειχθούν στόχοι που θα συγκροτούν ένα ευρύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνημα που θα συνδέουν την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις, με κέντρο την εργαζόμενη πλειοψηφία, με ανεξάρτητες μορφές συγκρότησης αγώνα και δράσης.

Ως Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα , αντιμετωπίζουμε το θέμα της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματος της σε μία αξιοβίωτη ζωή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού και του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλο το κίνημα για το περιβάλλον για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης, του τοπικού κράτους, των επιχειρηματιών.

·        Λέμε όχι στην παρέμβαση στο παρθένο Φυσικό Περιβάλλον στην περιοχή μας. Να ακυρωθούν οι αιτήσεις για αιολικά σε Λεόντιο-Ρακίτα, Ερύμανθο και σε όλη τη Πελοπόννησο.

·        Αγώνας για να καταργηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη! Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και άλλων έμβιων όντων. Άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, να μπει φραγμός στην ασυδοσία των πολυεθνικών, να πληρώσουν οι καπιταλιστές για την καταστροφή που προκαλούν!

·        Διεκδικούμε πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού. Φθηνό ρεύμα για το λαό , κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, μείωση των τιμολογίων. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

 

Συμμετέχουμε-στηρίζουμε την κινητοποίηση που διοργανώνει η επιτροπή αγώνα Λεοντίου ενάντια στα αιολικά της Τετάρτη 8/09 στις 18:30 στο κόμβο Κουρλαμπά.


 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα