ΑΡΠΑ Δυτικής Ελλάδας: Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Δυτική Ελλάδα

 

Κάτω η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ

Όχι στην διπλή εκμετάλλευση αγροτοκτηνοτρόφων – καταναλωτών

 

 

Την ώρα που μας κυκλώνουν η πανδημία του κορονοιού , η ακρίβεια και η φτώχεια (διατροφική , ενεργειακή) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντιαγροτική –αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η τρομερή άνοδος των τιμών σε λιπάσματα-ζωοτροφές-εφόδια – ρεύμα και πετρέλαιο , απογειώνουν το κόστος παραγωγής , γκρεμίζουν το εισόδημα του φτωχομεσαίου αγρότη , φουσκώνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, των σουπερ-μάρκετ και των «ομάδων» των μεγαλοαγροτών.

Κυβέρνηση -ΕΕ - αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο βρίσκουν ευκαιρία μέσα στην πανδημία για να κάνουν ουσιαστικά βήματα στην αναπροσαρμογή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του διατροφικού  τομέα. Στόχος της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ  αλλά και των ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο μισό (από 600000 σε 275000) με τη νέα ΚΑΠ , το «μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων», τους συνεταιρισμούς ΑΕ και τις λεγόμενες επιχειρηματικές ομάδες παραγωγών που χρηματοδοτούνται αδρά. Τα έχουν ψηφίσει όλοι στο πολυνομοσχέδιο του 3ου μνημονίου το 2015.

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις συνεχίζονται στον αγροτοδιατροφικό τομέα της περιοχής μας για τον απόλυτο έλεγχο της αγροτοδιατροφής από το κεφάλαιο.

Μεγάλης σημασίας για τον απόλυτο έλεγχο της αγροτοδιατροφής από το κεφάλαιο αποτελεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε ( «πράσινη» συμφωνία, επιπλέον αναπροσανατολισμός των επιδοτήσεων υπέρ των μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων) , οι συνεχιζόμενες τρομακτικές αυξήσεις (λιπάσματα, ζωοτροφές , πετρέλαιο, ρεύμα κτλ), η συνεχιζόμενη συγκεντροποίηση παραγωγής και γης αλλά και η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων (ειδικά μεσαίων μονάδων) δια μέσου εξαγορών και λουκέτων.

Οι φετινές τιμές των λιπασμάτων-ζωοτροφών (αυξήσεις από 30% μέχρι 250%) , του πετρελαίου και του ρεύματος υπερδιπλασιάζουν το κόστος παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων ενώ με βάση πρόσφατη μελέτη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) με τη «πράσινη» συμφωνία, θα έχουμε αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση -15% στο κύκλο εργασιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα (υπολογίζεται στα 11,5 δις ). Όλες αυτές οι προβλέψεις δεν παίρνουν υπόψη τους, τους καύσωνες , τη ξηρασία, τις πυρκαγιές, τους παγετούς και τις καταστροφικές πλημμύρες που αναμένεται να διαρκέσουν για πολύ ακόμα λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης-περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η Δυτική Ελλάδα είναι ενταγμένη σε αυτό το σχέδιο. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο ραγδαίας συγκέντρωσης της παραγωγής στα χέρια λίγων και εξαφάνισης της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Σε αυτό συμβάλλουν η ανάπτυξη ομάδων όπως αυτή της «Ένωσης Αγρινίου» που φτάνουν μέχρι να αναλαμβάνουν μέχρι και επενδύσεων εκατομμυρίων στην ενέργεια στο φράγμα του Πηνειού (!) ή ακόμα και της ΠΕΣ Αιγίου που καθορίζει την τιμή της μαύρης σταφίδας στην παγκόσμια αγορά. Δεν έχουμε καταστροφή της αγροτικής παραγωγής όταν η παραγωγή της φράουλας στη Μανωλάδα ελέγχεται από 10 μεγαλοαγρότες και εκτινάσσονται τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς με εφαρμογή του «Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» αποκλείωντας ξανά την πλειοψηφία των εργατοαγροτών και των αγροτοεργατών, δίνοντάς τους τη χαριστική βολή.

Μπροστά στην πίεση που δέχεται η κυβέρνηση, από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, «έσπευσε» να εξαγγείλει ψίχουλα, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Τα ψίχουλα αυτά δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο την τεράστια ζημιά των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από την απογείωση του κόστους παραγωγής, την ακρίβεια στα εφόδια και τις συνέπειες της τριπλής (υγειονομικής, διατροφικής και ενεργειακής) κρίσης.

Οι αγώνες της αγροτιάς θα πρέπει να γενικευτούν, με την ενεργή συμμετοχή και αλληλεγγύη των εργαζομένων και της νεολαίας της πόλης και του χωρίου για πραγματικές κατακτήσεις απέναντι στο αντιαγροτικό μπλοκ κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου.

Η Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αγώνα για :

-1.     Φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα. Χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, άμεση πληρωμή των παραγωγών.

-2.     Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ και μείωση των τιμών  σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα.  Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση.

-3.     Κατάργηση του «Μητρώου αγροτών». Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή.

-4.     Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-5.     Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πρόσφατων ζημιών (100%) φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου σε όλη τη χώρα. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ

-7.     Ανθρώπινες συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.

-8.     Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς, Έλληνες και Μετανάστες, όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι φτωχομεσαίοι αγρότες πρέπει να καλύπτουν  το κόστος παραγωγής  και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο  με παράλληλη πτώση  των τιμών στο ράφι για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού , ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή.

Καλούμε σε κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς –εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ - Κεφαλαίου. Για τη διαγραφή του «χρέους», για την αντικαπιταλιστική - διεθνιστική αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις. Με αγροτική παραγωγή και προϊόντα για τις ανάγκες του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους, σε πλήρη αρμονία με τη φύση.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα