Για την «αξιοποίηση» του πρώην εργοστασίου Χαρτοποιϊας "Λαδόπουλου" στη Πάτρα

Εγκρίθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 22/04, με θετική ψήφο όλων των περιφερειακών παρατάξεων πλήν της «Αριστερής Παρέμβασης», η πρόταση της περιφερειακής αρχής, για παραχώρηση της έκτασης του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου στη Πάτρα για 30 χρόνια στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έπειτα από αίτημα του Δήμου Πατρέων. Στόχος της διαδικασίας αποτελεί «Επανάχρηση και Αξιοποίηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιϊας Λαδόπουλου».

Η χαρτοβιομηχανία  του Λαδόπουλου, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, με τους 1.200 εργάτες, έπαψε να λειτουργεί το 1991. Οι εργαζόμενοι, έμπειροι χαρτεργάτες, πετάχτηκαν στο δρόμο. Οι πιο σύγχρονες χαρτοποιητικές μηχανές σαπίσαν, άλλες πουλήθηκαν για παλιοσίδερα.
Εδώ και 28 χρόνια ένα οικοδομικό… κουφάρι, με εξαίρεση κάποιους χώρους που χρησιμοποιεί ο δήμος για συνεδριάσεις και τις υπηρεσίες του, φιλοξενεί τους κατατρεγμένους της γης…
Οι υπαίτιοι επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος για να «αξιοποιήσουν» τον χώρο …«τοπόσημο».  
Αξιοποίηση, για τη ευτυχή συνεργασία δήμου – περιφέρειας, του μεγαλύτερου ακινήτου του δήμου της Πάτρας, είναι η «δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού, κοινωνικού και διοικητικού κέντρου». Στο πολυδύναμο αυτό κέντρο το 80% της δόμησης, 30.000 τ.μ.!!!, θα καταληφθεί από το διοικητήριο της περιφέρειας. Επιπλέον θα διατεθούν άλλα 3.000 τ.μ. στις υπηρεσίες του δήμου.
Τι απέγινε άραγε η προηγούμενη «εξασφάλιση» διοικητηρίου στο κτίριο της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων από το 2014;
Ακολουθεί η διαμόρφωση χώρων και υποδομών για την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας  και την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, στα πλαίσια της «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Πάτρας» και του Patras IQ, που από ότι φαίνεται αποτελούν πλέον και στόχους της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Στα πλαίσια των «μικτών χρήσεων» προβλέπεται και εμπορευματική χρήση μικρής κλίμακας, με τη γνωστή εικόνα των τραπεζοκαθισμάτων.
Στο χώρο θα στεγαστούν τέλος, για να σωθούν τα προσχήματα και να «γλυκάνει» το ποσό των 20.000.000 του προγράμματος «Φιλόδημος» που πληρώνει το Δημόσιο,  το μουσικό σχολείο και ένας παιδικός σταθμός.
Σε όλο το χώρο προβλέπεται μια μηδαμινή έκταση πρασίνου στην είσοδο.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά, χρειάστηκε νομική ρύθμιση για να γίνει το πρωτόγνωρο Δήμος να παραχωρεί στην περιφέρεια δωρεάν τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία του 55.000 τ. μ. για τριάντα χρόνια !!!  Περιουσία που ο δήμος απέκτησε με δάνειο 1.620.100.000 δρχ που πλήρωσαν οι πολίτες της Πάτρας.
Δεν συναινούμε σε μια τέτοια «αξιοποίηση». Απέναντι στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και τη ληστρική παραχώρηση σε ιδιώτες μέσω ιδιωτικοποίησεων, δεν επιλέγουμε τη λογική του μικρότερου κακού.
·         Επειδή πιστεύουμε ότι οι ελάχιστοι δημόσιοι χώροι που υπάρχουν στην Πάτρα πρέπει να αναδειχθούν και να ενταχθούν στη λειτουργία της πόλης.
·         Επειδή δεν αποδεχόμαστε τις νεοφιλελεύθερες επιχειρηματικές ιδέες για «πόλεις μέσα στους δημόσιους χώρους». 
·         Επειδή δεν θεωρούμε τους δημόσιους χώρους ως χώρους «περίπατου και αναψυχής».
·         Επειδή διαχωρίζουμε τους κοινόχρηστους από τους δημόσιους χώρους.
·         Επειδή αμφισβητούμε συνολικά το αστικό μοντέλο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Πάτρα που κυρίως εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, και αφήνει ψίχουλα για τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες.
Δρόμοι, πλατείες και πάρκα αποτελούν τις φυσικές περιοχές στις οποίες η ιδιωτικότητα παραχωρεί τη θέση της στη «δημόσια ζωή», όπου οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία μετέχουν στην πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης, επικοινωνούν, μοιράζονται, αλληλεπιδρούν.
Παλεύουμε για δημόσιους χώρους ανοιχτούς σε όλη την κοινωνία. Θέλουμε πραγματική αύξηση των χώρων πρασίνου, θέλουμε χώρους πολιτιστικής και κοινωνικής ενεργοποίησης και δυναμικής. Παλεύουμε για τη διασφάλιση ελεύθερων χώρων και σχεδιασμό της λειτουργίας της πόλης ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι ανάγκες συλλογικής συνεύρεσης και επικοινωνίας τους. Καμία εκχώρηση του χώρου ή τμήματός του σε ιδιώτες επιχειρηματίες για κανένα λόγο και με καμιά μορφή.
Μόνος δρόμος η ανατροπή της πολιτικής κυβερνήσεων-ΕΕ-τοπικού κράτους για να ζήσουμε σε πόλεις και χωριά διαμορφωμένα με βάση τις ανάγκες μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα