Αλληλεγγύη στους εργάτες γης της Ν. Μανωλάδας


Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τη μαφιόζικη δολοφονική επίθεση (17/4/2013) των μπράβων της «Βαγγελάτος Α.Ε.» σε βάρος 200 Μπαγκλαντέζων εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα που απαιτούσαν να πληρωθούν το μόχθο τους. Οι μπράβοι συνεχίζουν να μένουν ατιμώρητοι, οι εργάτες γης της «Βαγγελάτος Α.Ε.» να μένουν απλήρωτοι, να αντιμετωπίζουν επιπλέον τη «μαύρη λίστα» των εργοδοτών, τις αστυνομικές διώξεις, ρατσιστικές «σκούπες» ή και απελάσεις όπως έγινε με τον Πόλας Πεφάρι, ο οποίος ενώ μόλις γλίτωσε από τις σφαίρες των μπράβων συνελήφθη και απελάθηκε. 


Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για το απαράδεκτο γεγονός ότι πάνω από 2000 Μπαγκλαντέζοι εργάτες γης που για χρόνια ζουν και δουλεύουν στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, αντιμετωπίζονται από τις αρχές ως «παράνομοι». Δεν νομιμοποιούνται ακόμα και όταν έχουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και διαβατήριο, δεν μπορούν να εργαστούν, απειλούνται με μαζική ανεργία, πείνα και απέλαση. Πρόβλημα που επιδεινώνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για «μετακλήσεις άλλων αλλοδαπών» από άλλες τρίτες χώρες (που θα συνοδευτεί με το σχετικό δουλεμπόριο), αλλά και η εργοδοτική αξιοποίηση του «εργασιακού εμφυλίου» με τη χρησιμοποίηση εργατών γης από χώρες – μέλη της Ε.Ε. (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία). Οι εργάτες γης ζουν υπό καθεστώς παρανομίας ακριβώς για να είναι έρμαια των αδίστακτων εργοδοτών που τους απειλούν με απέλαση αν ζητήσουν τα δεδουλευμένα, τους παρακρατούν τα χαρτιά, τους μειώνουν συνεχώς το μεροκάματο, ενώ οποιαδήποτε αντίσταση συναντά την καταστολή και τη συγκάλυψη των αστυνομικών και πολιτικών αρχών. Οξύτατο και άλυτο παραμένει και το πρόβλημα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα που συνεχίζουν να ζουν στις νάυλον τρώγλες. Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό του Περιφερειάρχη κ.Κατσιφάρα (που τους έταξε πέρυσι ότι θα τους έφτιαχνε κάμπινγκ με λυόμενα) αλλά και την «ανθρωπιστική» κερδοσκοπία Μητρόπολης Ηλείας – Πατρινού επιχειρηματία, που εκμεταλλεύονται τους εργάτες γης με την επιχείρηση – ξενώνα του παλιού γηροκομείου της Βάρδας! Η εξαθλίωση των μπαγκλαντεζιανών εργατών γης αντανακλά με ακάμα μεγαλύτερη σκληρότητα την αδίστακτη στάση των εργοδοτών απέναντι σε όλους τους εργάτες Έλληνες και ξένους, τους μισθούς μαθητείας, την ανασφάλιστη εργασία, την ''έναντι'' καταβολή δεδουλευμένων, τους εκβιασμούς, τη φτώχεια και την ανεργία. Εμείς, ως αντικαπιταλιστική επαναστατική Αριστερά, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες γης και διεκδικούμε μαζί τους: Το σταμάτημα των ρατσιστικών απελάσεων τους και την άμεση νομιμοποίησή τους χωρίς προϋποθέσεις (άδειες παραμονής και εργασίας). Ίσα δικαιώματα, συλλογική σύμβαση εργασίας με βαρύ και ανθυγιεινό μεροκάματο. Πλήρη ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε υγιεινούς οικισμούς που θα παρέχονται δωρεάν. Άμεση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της περσινής επίθεσης. Κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα