25 Φεβ 2011

Για την αποκατάσταση των πυροπαθών και σεισμόπληκτων της Ηλείας και για τις Απολύσεις εργαζομένων στην Ολυμπία Οδό - Διόδια

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Α.Π. 8/14-2-2011

4η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Δυτικής Ελλάδας (ΠΥΡΓΟΣ 14-2-2011)
Παρεμβάσεις του Δημήτρη Δεσύλλα

Α. Για την αποκατάσταση των πυροπαθών και σεισμόπληκτων της Ηλείας

Κύριε Πρόεδρε! Κύριε Περιφερειάρχη!

Η Ηλεία δεν είναι θεομηνιόπληκτη (!) όπως αναφέρει στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Καφύρας. Αντί για την «μήνι», αντίθετα, απολαμβάνει την εύνοια των θεών (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία ΄Ηλιδα, περιοχές θείου κάλλους κ.ά.). Η Ηλεία είναι κυβερνόπληκτη (από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), ευρώπληκτη από την ΕΟΚ και στη συνέχεια την Ε.Ε., που αποδόμησαν την παραγωγική της βάση και αφάνισαν την προνομιακή και δυναμική αγροτική παραγωγή της και εσχάτως Μνημονιόπληκτη - Τροϊκόπληκτη (από την αντιλαϊκή τρόϊκα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ). Οι πληγές αυτές οξύνουν και κάνουν εκκρηκτικά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 και ο σεισμός του Ιούνη 2008.


Το υπάρχον - στα χαρτιά - «Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Ηλείας» πρέπει να απορριφθεί για πολλούς λόγους : Είναι ψευδεπίγραφο - παραπλανητικό (δεν αφορά την Ηλεία αλλά 18 Νομούς της χώρας, δεν αφορά στην ουσία τους πυροπαθείς και τους σεισμοπλήκτους). Δεν είναι δεσμευτικό, χρονικά και κυρίως χρηματοδοτικά. Αγνοεί προκλητικά τις θέσεις, προτάσεις, αιτήματα των πληγέντων πυροπαθών και σεισμοπλήκτων, των Επιτροπών Αγώνα, των μαζικών φορέων, ακόμα και της ίδιας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας (επειδή οι κρατούντες την θεωρούν πολιτικά δεδομένη)!

Για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των πληγέντων πυροπλήκτων και σεισμοπλήκτων της Ηλείας (7.000 σπίτια, αποθήκες και κτίσματα για ανακατασκευές και επισκευές και 30.000 αγρότες για αποζημίωση - αποκατάσταση παραγωγής, φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου) χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, πρέπει να δοθούν άμεσα τα υπόλοιπα από τις δωρεές του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη» (118 εκατομμύρια ευρώ) που κατακρατεί παρανόμως ο Υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση!

Κατά τη γνώμη μας χρειάζεται άλλο σχέδιο - πρόγραμμα Ανακούφισης - Αποκατάστασης - Ανασυγκρότησης των πληγέντων πυροπαθών και σεισμοπλήκτων (όχι αυξημένα κίνητρα στους «επενδυτές», όπως λέει η εισήγηση). Βασικά σημεία του : α) άμεση και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων, β) οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις με κοινωνικά κριτήρια, γ) 10χρονο άτοκο πάγωμα των χρεών τους στην ΑΤΕ και σε άλλες Τράπεζες, δ) 10χρονη άτοκη επαναδανειδότησή τους με 5ετή περίοδο χάριτος, ε) άμεση και ταχύρρυθμη αναδάσωση όλων των καμμένων δασών και δασικών εκτάσεων, με προτεραιότητα τις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και του Καϊάφα. Αλλιώς, οι εκτάσεις αυτές θα παραδοθούν ξανά στην κερδοσκοπία και στο πλιάτσικο. Αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική και με το Μνημόνιο. Θα το επιβάλλουν οι ίδιοι οι πυροπαθείς και οι σεισμόπληκτοι, με τους ενωτικούς και αποφασιστικούς αγώνες τους.

Β. Απολύσεις εργαζομένων στην Ολυμπία Οδό - Διόδια

Η τοποθέτησή μας περιλαμβάνει έξι (6) βασικά σημεία :

1. Καταδικάζουμε τις μαζικές, παράνομες και εκβιαστικές απολύσεις 70 εργαζομένων στη VINCI, την απειλούμενη επέκτασή τους και στις άλλες κατασκευαστικές εταιρείες, με συνέπεια τη διόγκωση της ήδη εκκρηκτικής ανεργίας στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (45.000 άνεργοι, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι).

2. Απαιτούμε την ανάκληση των απολύσεων, την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στα έργα. ΄Οχι στις επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις έναντι των κλαδικών. Πλήρη σεβασμό συνδικαλιστικών ελευθεριών. Προστασία του περιβάλλοντος κατά την εκτέλεση των έργων.

3. Καταγγέλλουμε τις Τράπεζες που, ενώ πήραν ήδη 78 δισεκ. ευρώ από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού, αρνούνται τη συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου, παίζοντας το άθλιο παιχνίδι των εταιρειών, της κυβέρνησης και φυσικά το δικό τους (ή σε συνδυασμό).

4. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση όλων των σκανδαλωδών - αποικιακών συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών δρόμων στις ιδιωτικές εταιρείες (που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των έργων μόνο με 7%). Συνέχιση - επίσπευση των έργων επέκτασης και βελτίωσης των εθνικών δρόμων με την ευθύνη δημόσιου φορέα και με κοινωνικό έλεγχο.

5. Να καταργηθούν όλα τα διόδια (ιδιωτικά και κρατικά), που είναι δυσβάστακτα για τους εργαζόμενους, που ήδη υποφέρουν από το Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική άγριας λιτότητας, υπέρογκα με τις συνεχείς, αδικαιολόγητες και αυθαίρετες αυξήσεις και εντελώς παράνομα (για έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί). Οι εργαζόμενοι πληρώνουν πολλά με την άμεση και έμμεση φορολογία (ΦΠΑ κ.ά.) και δεν μπορούν να ξαναπληρώσουν!

6. Καταγγέλλουμε την παράνομη, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη δικαιολογημένη άρνηση πληρωμής των διοδίων. Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε το αυθεντικό και δυναμικό κίνημα «δεν πληρώνω» ενάντια στους τζαμπατζήδες της εξουσίας!