Εκλογική διακήρυξη της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας για τις Περιφερειακές Εκλογές 2023

 

Υπάρχει άλλος δρόμος!

 Με κίνημα ανατροπής να βάλουμε τις ανάγκες μας είναι πάνω από την «ανάπτυξή» και τα κέρδη τους

·        Για την ανατροπή κεφαλαίου-κυβερνήσεων-ΕΕ-τοπικού κράτους και των επιχειρηματικών συμφερόντων, την ήττα της Νέας Δημοκρατίας και της συναίνεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

·        Για να εκφραστεί η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση μέσα από ένα νικηφόρο κίνημα ρήξης και ανατροπής, με την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

·        Για την απομόνωση/αποδυνάμωση των φασιστών και της ακροδεξιάς.

 

Οι περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη πραγματοποιούνται μέσα σε εκρηκτικές συνθήκες, λίγους μόνο μήνες μετά τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου. Τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία είναι καταστροφικά για την εργατική τάξη και τη νεολαία. Οι πυρκαγιές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τεράστιες εκτάσεις δασών, χλωρίδας και πανίδας, σπίτια, χωριά, οι κόποι μιας ολάκερης ζωής, αλλά και οι ίδιες οι ανθρώπινες ζωές γίνονται στάχτες και αποκαΐδια, αποκαλύπτοντας την γύμνια και την αποδυνάμωση κάθε δημόσιας υπηρεσίας που έχει να κάνει με την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Μετά τις ολέθριες πυρκαγιές, ήρθαν οι καταστροφικές πλημμύρες δίνοντας τη σκυτάλη σε μια ανείπωτη τραγωδία. Δίπλα σε όλα αυτά, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία που καταρρέουν και παίρνουν φωτιά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, μαζική φυγή του εξαντλημένου ιατρικού προσωπικού, τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αγροτικά φορτηγά που γίνονται ασθενοφόρα, πλοία που γίνονται νοσοκομεία και η ιδιωτική κερδοσκοπία μαζί με τον πληθωρισμό, να θεριεύει την ακρίβεια που ροκανίζει πενιχρούς μισθούς και συντάξεις. Ενώ οι ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης δίνουν ανοιχτή κάλυψη στους φασίστες να δολοφονούν από την Φιλαδέλφεια και τον Περισσό, μέχρι τον Έβρο.

Η «νέα» κυβέρνηση της ΝΔ, θεωρεί πως έχει εκ νέου «πράσινο φως» για να ξεδιπλώσει επιθετικά τα πολιτικά σχέδια του συνασπισμένου «μπλοκ» εξουσίας κυβέρνησης – ΝΑΤΟ – ΕΕ – κεφαλαίου, ενάντια στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Οι βαθιές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προώθησε την προηγούμενη τετραετία, σε συνδυασμό με την αντιδραστική αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος που επικύρωσαν οι εκλογές, δίνουν εκ νέου αυτοπεποίθηση στην κυβέρνηση να προχωρήσει με μια ολομέτωπη επίθεση: με ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, του νερού και κάθε κοινωνικής υπηρεσίας, με μαζικές απολύσεις συμβασιούχων του δημοσίου, με ενίσχυση του πλιάτσικου των ιδιωτών στην ενέργεια, με παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας στην ΕΤΑΔ Α.Ε για εκμετάλλευση και χρήση από ιδιώτες επενδυτές, με χτύπημα μέσω των πλειστηριασμών του δικαιώματος στη στέγη με την ξετσίπωτη στήριξη των τραπεζιτών.

Η προκλητική πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών, με δισεκατομμύρια ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές, πάει πακέτο με την «κοινωνική» πολιτική των πενιχρών επιδομάτων («pass») για το λαό και τη νεολαία. Για να ικανοποιείται το «θαύμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και να γιγαντώνονται τα κέρδη τους, η κυβέρνηση ετοιμάζει δουλειά έως και δεκατρείς ώρες την ημέρα, μέχρι τα βαθιά γεράματα για τους εργαζομένους. Πίσω από την όψη της μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019, του στόχου «ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας» για να δανείζονται φθηνότερα ζεστό χρήμα οι τράπεζες, βρίσκεται η σκοτεινή όψη πλευρά της κατακόρυφης εργασιακής εκμετάλλευσης, των διαλυμένων δημόσιων υποδομών που οδηγούν ακόμα και στο θάνατο συνανθρώπους μας, του ξεπουλήματος δημόσιων αγαθών, της καταστροφής του περιβάλλοντος. Με την ακρίβεια να καλπάζει και τους μισθούς να είναι καθηλωμένους, ο μέσος εργατικός μισθός δεν φτάνει για να βγει ο μήνας. Ταυτόχρονα, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας! Η Ελλάδα του 2030 που οραματίζονται χτίζεται με τον ιδρώτα των εργαζομένων, τη φτώχεια και την δυστυχία εκατομμυρίων.

Παράλληλα με την επίθεση στους εργαζομένους και την νεολαία, η κυβέρνηση δείχνει το πιο απάνθρωπο προσωπείο της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προκαλώντας ναυάγια όπως αυτό στη Πύλο με εκατόμβες νεκρών και στηρίζοντας τις απάνθρωπες επαναπροωθήσεις, το ρατσιστικό κυνήγι των προσφύγων, που οδήγησαν σε εγκλήματα όπως οι δεκάδες καμένοι στον Έβρο. Αυτή η πολιτική πάει χέρι-χέρι με την αποδοχή των φασιστών, την επίθεση στις γυναίκες με την κλιμάκωση του φασισμού και του σεξισμού. Οι πολεμοκάπηλες επιλογές της κυβέρνησης στο πλαίσιο των συμμαχιών του ΝΑΤΟ, η έμπρακτη στήριξη του πολέμου στην Ουκρανία με την αποστολή πολεμικού υλικού, αλλά και τα τερατώδη εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 10 δις που υλοποίησε και θα συνεχίσει να προωθεί φανερώνουν τις ακλόνητες προτεραιότητες της αστικής τάξης στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Σε αυτή την πολιτική , με τις ευλογίες πάντα της ΕΕ-βιομηχάνων-εφοπλιστών, συναίνεσαν και συναινούν όλα τα συστημικά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), οι ακροδεξιοί της Ελλ. Λύσης, οι φασίστες αλλά και νέα σκοταδιστικά ανορθολογικά ρεύματα όπως η Νίκη. Για αυτό και ο δρόμος ήταν ανοιχτός για την επικράτηση της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, ως την πιο οργανωμένη και αυθεντική έκφραση αυτής της πολιτικής. Έχει φροντίσει παράλληλα να εξοπλίσει την αστυνομία και τις μονάδες καταστολής, να διαμορφώσει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο νομοθετημάτων για την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων, να χτυπήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του. Η ανάγκη να προωθηθεί και να υλοποιηθεί η πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου δεν αφήνει πολιτικό χώρο για σχέδια «δίκαιης» και «κοινωνικής» ανάπτυξης εντός Ε.Ε. και του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.

Όσο και αν θεωρούν όμως έχουν το πάνω χέρι η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Κόντρα στις υποσχέσεις και τις προεκλογικές εξαγγελίες, ετοιμάζονται να φέρουν νέα μέτρα 8-9 δις για να εξασφαλίσουν τα «αιματηρά» πλεονάσματα της ΕΕ, την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα μια νέας ύφεσης στην καρδιά της.

Μπορούν να τους διαψεύσουν όμως και οι αγώνες του λαϊκού κινήματος, στην κατεύθυνση που έδειξαν οι απεργίες ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, στην ακρίβεια, η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση καταδίκης του εγκλήματος των Τεμπών, οι σκληρές μάχες των φοιτητών για να επιβάλουν ότι δεν θα μπει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, οι συνεχείς κινητοποιήσεις των υγειονομικών, οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις όπως στα Χανιά ενάντια στους «Σπαρτιάτες», η μαζική αντίσταση ολόκληρων γειτονιών ενάντια στο άρπαγμα των σπιτιών από τους κερδοσκόπους, μέχρι τον διαρκή αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση.

Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, με αγώνες ανατροπής των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, ενάντια στην κυβέρνηση, το αστικό πολιτικό σύστημα και τις αντιλαϊκές δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Αυτή είναι η μοναδική ελπίδα για να υπάρξουν σύγχρονες κατακτήσεις σε ψωμί-υγεία-δουλειά-ελευθερίες!

Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στη Δυτική Ελλάδα;

Το «τρένο της ανάπτυξης» δεν πάει μπροστά για όλους!

«Το αναπτυξιακό όραμα της ΠΔΕ συνοψίζεται στην υλοποίηση μιας ολιστικής στρατηγικής για τον μετασχηματισμό της σε μία δίκαιη, έξυπνη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή Περιφέρεια, που θα αποτελεί υπερτοπικό κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και δημιουργικότητας, υπόδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, τόπο ανάδειξης ολυμπισμού, εθελοντισμού και πολιτισμού» (ΠΕΠ, 2021-2027)

Όσο και η περιφερειακή αρχή Φαρμάκη αλλά και η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως το αναπτυξιακό τους σχέδιο στη Δυτική Ελλάδα ωφελεί το σύνολο της περιφέρειας, άλλο τόσο η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η πολιτική που ακολούθησαν στη Δυτική Ελλάδα ήταν πολιτική κραυγαλέας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και του ντόπιου κεφαλαίου, εις βάρος των λαϊκών αναγκών των κατοίκων και του τόπου, που για μία ακόμη τετραετία έμειναν στις καλένδες. Το Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-2023 που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή, αποτυπώνει καθαρά τις προτεραιότητες τους:

·                  Προκλητική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και κρατικά χρήματα των επιχειρήσεων. Μόνο στην περίοδο της πανδημίας δόθηκαν 190 εκ. ευρώ για την ενίσχυση τους. Μέσα στην τετραετία για την ανάγκη πρόληψης των πυρκαγιών δόθηκαν επιπλέον μόλις 200.000 ευρώ! Με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ετοιμάζονται να δώσουν νέο ζεστό χρήμα για την διασύνδεση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, την «πράσινη» ανάπτυξη, για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου προς όφελος του κεφαλαίου.

·                  Δίνουν ψίχουλα για την πολιτική προστασία, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα στους τρεις νομούς. Ενώ είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2021, τις καταστροφικές πλημμύρες σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία με την κατάρρευση την γέφυρα του Ευήνου, είναι προφανές πως αποτελεί εγκληματική πολιτική επιλογή να μην υπάρχει δημόσια αναβαθμισμένη πυροπροστασία-δασοπροστασία.

·                  Προωθούν ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, δήθεν «πράσινης» μετάβασης, εγκατάστασης ΑΠΕ παντού (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) που προωθεί περαιτέρω τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και αύξησης του κόστους της ενέργειας στην χώρα, με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον. Ο προκλητικός στόχος της «ενεργειακής ανεξαρτησίας» που θέτει η περιφερειακή αρχή μέχρι το 2030, αναζητεί και συνενόχους μέσα από τις περιβόητες «ενεργειακές κοινότητες» που θέσπισε επί την θητεία της, ενώ την ίδια στιγμή εντείνεται η ενεργειακή φτώχεια με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η έλευση του πανάκριβου φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα που καμαρώνει ότι πέτυχε, θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τις ενεργειακές ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ προχωρά με σοβαρά ενστάσεις για τα ζητήματα ασφάλειας.  Τέλος, ανακινούνται ξανά τα σενάρια έναρξης των εξορύξεων υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό και στον Πατραϊκό.

·                  Είναι τελευταία προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική στην περιφέρεια, οι ανάγκες σε δημόσια υγείας, εκπαίδευση, πρόνοια. Το ΕΣΥ που κράτησε όρθια την κοινωνία στην περίοδο της πανδημίας, είναι υποστελεχωμένο με όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία (Πύργου, Αμαλιάδας, Αιγίου, Αγρινίου) κλείνουν είτε οδηγούνται σε μαρασμό.  Την ίδια στιγμή θησαυρίζουν οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

·                  Προωθούν ένα πρότυπο χωρικής ανάπτυξης (ΟΧΕ-ΒΑΑ) που αποθεώνει την επιχειρηματικότητα χωρίς «γραφειοκρατικά εμπόδια», τις fast-track επενδύσεις, ενώ μονιμοποιεί την κατάσταση εξαίρεσης και την πλήρη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων με κάθε κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Σε αυτό το πλαίσιο πανηγυρίζουν για τις mega-τουριστικές επενδύσεις στην Πάλαιρο και την Κυλλήνη.

·                  Ο σχεδιασμός τους στην αγροτική πολιτική οδηγεί σε αφανισμό τoν μικρομεσαίo αγρότη και κτηνοτρόφο. Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του 2023, θα προκαλέσει νέα μείωση της παραγωγής, ενώ η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, ζωοτροφές, πετρέλαιο, ρεύμα κτλ.), οδηγεί σε «έκρηξη» της ακρίβειας σε βασικά αγαθά (λάδι-ελιές, λαχανικά, κρέας, δημητριακά, ζωοτροφικά φυτά κ.α). Η περιφερειακή αρχή στέκεται παρατηρητής σε αυτές τις εξελίξεις. Ακόμα και στο ζήτημα της άρδευσης και την λειτουργία των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, παρά τους πανηγυρισμούς και τις διακρίσεις (!) σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις ενεργειακές κοινότητες και το έργο-μαμούθ εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Μεσολλόγγι, οι ΤΟΕΒ παραμένουν στην ίδια διαλυμένη κατάσταση, χωρίς συντήρηση, υπερχρεωμένοι και με νερό πανάκριβο για τους αγρότες. Την ίδια στιγμή με την παράλληλη προώθηση της ιδιωτικοποίησης του νερού, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και του αρδευτικού δικτύου, με την προβολή των ΣΔΙΤ ως μονόδρομος για την ανανέωση-συντήρηση των δικτύων άρδευσης.

·                  Η ανάπτυξη και η ασφάλεια του οδικού δικτύου είναι πλήρως εξαρτημένη από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2017 και τις προτεραιότητες που θέτει, την στιγμή που εντοπίζονται τεράστια προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο της περιφέρειας. Η Πατρών-Πύργου ενώ ο πρώην υπουργός Κ. Καραμανλής διαμήνυε πως θα είναι έτοιμη μέχρι το 2023, παραπέμπεται στο μέλλον, ενώ όλα τα υπόλοιπα έργα υποδομής (σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρα-Αθήνα-Πύργος, σύνδεση Αγρινίου με Ιονία Οδό κ.α) για μία ακόμη φορά παραμένουν ένα ευχολόγιο.

·                  Ο περιφερειάρχης πανηγυρίζει για την μείωση της ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα στο 11%, την στιγμή που έχει εγκαθιδρυθεί εργασιακός μεσαίωνας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, με πετσοκομμένους μισθούς, απαγόρευση της υποχρεωτικής εφαρμογής ΣΣΕ, με την μονιμοποίηση της αθλιότητας των συμβασιούχων και της ανακυκλούμενης εργασίας στην περιφέρεια και στους δήμους. Ταυτόχρονα έχουμε μείωση του αγροτικού εισοδήματος 8,5 % κατά έτος (!) τα τελευταία χρόνια με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους των καλλιεργειών και της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Η περιφερειακή αρχή Φαρμάκη, αυτοπροβάλλεται ως η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της περιφέρειας, ενισχύοντας το μοντέλο του περιφερειάρχη-manager. Προώθησε μια πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Δυτική Ελλάδα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις λαϊκές ανάγκες. Αξιοποίησε στο έπακρο το αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου που προώθησε η κυβέρνηση, μεταβιβάζοντας σημαντικές αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή, στο περιφερειακό ταμείο ανάκαμψης (ΠΤΑ), αλλά και στον αναπτυξιακό οργανισμό που συνέστησε το 2021. Πήρε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δήμων με την θέσπιση μνημονίων συνεργασίας, αλλά και την διαμόρφωση των σχεδίων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) με τη συμμετοχή όλων των δήμων κατά παραγγελία του νέου ΕΣΠΑ. Με αυτό το τρόπο καθιστά την περιφέρεια σε μοχλό περαιτέρω επιχειρηματικής μετάλλαξης των δήμων και υποχρεωτικής συμμόρφωσης με την πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έχουν απόλυτη ομοφωνία στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Για αυτό και δεν υπήρξε η παραμικρή αντιπολίτευση από πλευράς των απερχόμενων παρατάξεων Κατσιφάρα και Σπηλιόπουλου στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς στήριξαν όλες τις κεντρικές επιλογές της διοίκησης Φαρμάκη. Η ακροδεξιά και οι φασίστες λειτουργήσαν σαν το μακρύ βρώμικο χέρι των μεγάλων συμφερόντων του συστήματος. Η παράταξη της καταδικασμένης ως εγκληματική οργάνωση ΧΑ, συμμετείχε με την ανοχή των συστημικών παρατάξεων στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, έχοντας πλήρη σύμπλευση με την αντιλαϊκή πολιτική.

Περιφέρειες και δήμοι: Τοπική Αυτοδιοίκηση ή Τοπικό Κράτος;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και αξιοποιώντας τον αναβαθμισμένο ρόλο των δήμων και των περιφερειών ως τοπικό κράτος εφαρμόζουν μια επιθετική πολιτική αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, με επίδραση στη ζωή μας, στις πόλεις και το περιβάλλον. Μέσα από σειρά νομοθετημάτων των τελευταίων 15 χρόνων (Καλλικράτης, Κλεισθένης) έχει διαμορφωθεί το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε το τοπικό κράτος να μπορεί να ανταποκριθεί στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του ελληνικού καπιταλισμού και κυριαρχίας του μοντέλου manager στη διοίκηση.

Την προηγούμενη όμως τετραετία προχώρησαν νέες αλλαγές που εντείνουν την αντιδημοκρατική-επιχειρηματική λειτουργία του τοπικού κράτους (περιφέρειες-δήμοι) ως αναπόσπαστο εργαλείου της κεντρικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

-                  Μια σειρά από κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες πέρασαν στις επιτροπές της περιφέρειας (σύναψη και παρακολούθηση συμβάσεων, σύναψη έργων ΣΔΙΤ), στις οποίες η παράταξη του περιφερειάρχη έχει την απόλυτη πλειοψηφία, νοθεύοντας έτσι το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Την ίδια στιγμή αφαιρέθηκε το δικαίωμα από την αντιπολίτευση να διατυπώνει άλλη άποψη για τον προϋπολογισμό, το Τεχνικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, παρά μόνο αν αυτή (η αντιπολίτευση) συντάξει εναλλακτικό προϋπολογισμό!

-                  Φρόντισαν να υποβαθμίσουν πλήρως την λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, περνώντας κρίσιμες αρμοδιότητες στις επιτροπές και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Μονιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συνεδριάσεις και τις συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών με απλή απόφαση της εκάστοτε περιφερειακής αρχής ! Αυτή η πολιτική αφήνει ελεύθερο το πεδίο για τη διαιώνιση πελατειακών σχέσεων μέσω απευθείας αναθέσεων, ενώ την ίδια στιγμή οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην την πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας.

-                  Η ψήφιση αντιδημοκρατικού εκτρώματος του Βορίδη, έρχεται να επιβάλει πλήρη μονοφωνία στην πολιτική διαχείριση για να νομιμοποιηθεί περαιτέρω η κυρίαρχη πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ –κεφαλαίου. Θέτει τεράστια εμπόδια για την συμμετοχή και την εκπροσώπηση στα συμβούλια, όπως το όριο του 3%. Θέλουν να ξεφορτωθούν με αυτό το τρόπο φωνές όπως της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που αντιδρούν στην παραπάνω πολιτική, αλλά και να θωρακιστούν από την κοινωνική δυσαρέσκεια των από κάτω.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό φορέα εφαρμογής μιας φιλολαϊκής πολιτικής, δεν υπήρξαν ούτε μπορούν να γίνουν «λαϊκοί θεσμοί». Μοναδικός δρόμος, για τη ζωή που μας αξίζει στις πόλεις και τα χωριά που ζούμε, είναι ο αγώνας για την ικανοποίηση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών σε σύγκρουση με το τοπικό και το κεντρικό κράτος, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις πολιτικές της ΕΕ.

Αναγκαία η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές!

Απέναντι στην αντιδραστική αναδιάρθρωση και το πολιτικό κατεστημένο σε δήμους και περιφέρειες, χρειαζόμαστε ένα διεκδικητικό μαζικό κίνημα αντίστασης, ρήξης και ανατροπής σε κάθε περιοχή με γνώμονα τα σύγχρονα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα που θα διεκδικεί και από την περιφέρεια, την κυβέρνηση, την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης του λαού και της νεολαίας. Μέσα από την εμπειρία αυτή θα αποκαλύπτεται ο ταξικός, αντιλαϊκός χαρακτήρας και το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί στην τοπική διοίκηση.

Με αυτή την επιδίωξη λειτουργήσαμε από θέσεις εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης εντός αλλά και εκτός του περιφερειακού συμβουλίου. Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια στις εξορύξεις στον Κυπαρισσιακό και τον Πατραϊκό, αλλά και την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, βρισκόμενοι στο πλάι του υγειονομικού κινήματος ενάντια στην διάλυση του ΕΣΥ και στους αγώνες του λαού για δημόσια δωρεάν ποιοτική υγεία την περίοδο της πανδημίας, αναδεικνύοντας τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής που οδηγεί σε ξεκλήρισμα την φτωχομεσαία αγροτιά, αλλά και στις κινητοποιήσεις για  μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των περιοχών που πλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021.

Τέσσερα χρόνια μετά, η τοπική διοίκηση και η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πλήρως το διάστημα της πανδημίας, με την λυσσαλέα επίθεση που εξαπέλυσαν απέναντι στις αντιδράσεις και στους αγώνες του λαού, φαντάζει παντοδύναμη για να συνεχίσει με μια ακόμη θητεία αυτή την πορεία. Οι αγώνες του λαού μπορούν να τους διαψεύσουν!

Η απάντηση που πρέπει να πάρουν στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να τους χαλάσει τα σχέδια! Ετοιμάζουν νέο γύρο αντιλαϊκών θεσμικών αλλαγών με μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες και τους δήμους στο πλαίσιο της «αποκέντρωσης» και στο όνομα της «περιφερειακής διακυβέρνησης». Θέλουν να ξεφορτωθούν τις ενοχλητικές φωνές μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, για να προχωρήσουν ανενόχλητοι την παράδοση υπηρεσιών και δημοσίων εκτάσεων σε ιδιώτες, την περαιτέρω γενίκευση των ΣΔΙΤ, την προώθηση των ΒΑΠΕ, την αλλαγή του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.

Η αναμέτρηση με αυτά τα σχέδια απαιτεί την συγκρότηση ενός μαζικού μαχητικού κινήματος ανατροπής της πολιτικής της τοπικής διοίκησης-κυβέρνησης-ΕΕ-ΝΑΤΟ πάνω σε ένα πρόγραμμα πάλης που θα προωθεί:

·  τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ, την οποία στηρίζουν/συναινούν σαν μηχανισμός του τοπικού κράτους ο περιφερειάρχης και δήμαρχοι. Έχουν στις σημαίες τους την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, το τσάκισμα του φτωχομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου, την ιδιωτικοποίηση και λεηλασία της φύσης και του δημόσιου πλούτου.

·  την κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου που έχει διαμορφώσει το τοπικό κράτος (Κλεισθένης, Καλλικράτης, ν. Βορίδη) για έναν άλλο τρόπο αυτοδιεύθυνσης της κοινωνίας με θεσμούς λαϊκής οργάνωσης – δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κ.ά.), εργατικό-λαϊκό έλεγχο στα δημοτικά-περιφερειακά συμβούλια.

·  τη σύγκρουση με τα κερδοσκοπικά σχέδια του κεφαλαίου στην Δυτική Ελλάδα: από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, ως τις εξορύξεις στον Κυπαρισσιακό και τον Πατραϊκό, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμάτων, του νερού που ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα μετακυλώντας το κόστος στους κατοίκους.

·  την ανατροπή του μονοδρόμου των ΕΣΠΑ, του ταμείου ανάκαμψης και των διαπεριφερειακών προγραμμάτων. Διεκδικούμε αυξημένη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της περιφέρειας, για την προώθηση ενός διαφορετικού φιλολαϊκού σχεδιασμού με τους εργαζομένους, τους αγρότες την νεολαία στο τιμόνι.

·  την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα και τους φορείς του δημοσίου, την φτώχεια και την οικονομική βία, την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας με πλειστηριασμούς και εξώσεις. Παλεύουμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτικές ΣΣΕ για όλους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε δήμους-περιφέρειες και παντού. Εναντιωνόμαστε στο εμπόριο ελπίδας των 8μηνων συμβάσεων και των συμβάσεων «κοινωφελούς εργασίας».

·  την υπεράσπιση της διατροφικής επάρκειας και υγείας μέσα για πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς (στη φυτική-ζωική παραγωγή, στην ιχθυοκαλλιέργεια και την αλιεία) με εργατικό-λαϊκό έλεγχο, ενταγμένους σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·  δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους, ενίσχυση όλων των νοσοκομείων, να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας. Να ανεγερθούν νέες μονάδες υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς αποκλεισμούς. Ενιαία πανεπιστημιακή μόρφωση για όλους, με ενιαία εργασιακά δικαιώματα, νέα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις. Όχι στην δημιουργία ιδιωτικής Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στην Ηλεία.

·  την υπεράσπιση της ζωής, της αξιοπρέπειας, των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων για όλους και όλες ενάντια στον κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό, τον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Όχι στις επαναπροωθήσεις, αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πρόσφυγες και μετανάστες, χαρτιά, άσυλο, στέγη, ανοιχτά σύνορα, πόλεις και γειτονιές.

·  την υπεράσπιση της ειρήνης και φιλίας των λαών, ενάντια στον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό και την πολεμοκαπηλεία, τους εξοπλισμούς που κοστίζουν σε αίμα, σε βάρος των μισθών, των συντάξεων, της υγείας και της παιδείας. Ενάντια στον άδικο αστικό ανταγωνισμό σε Ελλάδα και Τουρκία, τις ΑΟΖ και τα δίκτυα ενέργειας και εμπορίου στην Αν. Μεσόγειο. Ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τα πολεμικά του σχέδια.

Ένα πρόγραμμα σαν και αυτό προϋποθέτει την πάλη για τη διαγραφή του χρέους που ορθώνεται πάλι απειλητικά, για το ξήλωμα των τριών μνημονίων και των δεσμεύσεων του «Ταμείου Ανάκαμψης», για την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, την άμεση αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και το ξήλωμα των αμερικανονατοϊκών βάσεων του θανάτου στο Άκτιο και Ανδραβίδα που έχουν κεντρικό ρόλο στην πολεμική προετοιμασία. Στη βάση αυτού του προγράμματος-κινήματος θα μπορούν να επιβάλλονται κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων-αγροτών, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων και αγαθών.

Η απειθαρχία στις πολιτικές του κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε πραγματικό φιλολαϊκό πρόγραμμα. Για αυτό το λόγο στην παραπάνω πολιτική κατεύθυνση δεν συμβάλλει η Λαϊκή Συσπείρωση που παρά την αντιπολιτευτική της στάση και την καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, αρνείται ένα σχέδιο και κίνημα ανατροπής με την προβολή στόχων που θα συγκρούονται με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου (πχ επαναφορά κρίσιμων τομέων σε δημόσιο έλεγχο). Ούτε υιοθετεί η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας με την άρνηση της να θέσει στόχους ρήξης και ανατροπής και επιμένοντας της σε δυνατότητες φιλολαϊκής αυτοδιοίκησης από τους υπάρχοντες θεσμούς του τοπικού κράτους, που την οδηγούν σε συναίνεση σε ορισμένες κρίσιμες πλευρές διαχείρισης (πχ πρόσληψη συμβασιούχων).

Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε δύναμη της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, σε αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των κινημάτων υπεράσπισης των δημοσίων χώρων και του περιβάλλοντος, για ένα ουσιαστικό διάλογο και συμπόρευση πάνω σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο, για να ενισχυθεί η προσπάθεια για τη συγκρότησης ενός μαχητικού, ανατρεπτικού κινήματος στις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Ελλάδας απέναντι στο τοπικό κράτος, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ.

Με αποφασιστικότητα και πάλη μπορούμε να ξεπεράσουμε τους νέους αντιδημοκρατικούς φραγμούς, να δείξουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση πως όσα εμπόδια και να βάλει θα βρίσκει μπροστά της την μαχητική δράση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ενισχυμένη μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο.

Στις 8 Οκτώβρη στηρίζουμε ψηφίζουμε Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα